Drie resoluties over Syrië in Veiligheidsraad verworpen

VN-veiligheidsraad (archief) © REUTERS

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York zijn dinsdagavond een ontwerpresolutie van de VS en twee van Rusland verworpen. Voor die laatste hoefde Verenigde Staten zelfs hun veto niet te gebruiken, aangezien de tekst niet de benodigde meerderheid van negen stemmen (op vijftien) haalde.

Eerder op dinsdag gebruikte Rusland nog zijn vetorecht in de Veiligheidsraad tegen een ontwerpresolutie van de Verenigde Staten. De tekst van het Amerikaans project – goedgekeurd door twaalf landen tegen twee (Rusland en Bolivië) en een onthouding (China) – stelde de oprichting voor een jaar van een nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de Verenigde Naties naar het gebruik van chemische wapens in Syrië voor.

Het Russische tegenvoorstel kreeg dinsdagavond dan weer zes stemmen voor en zeven stemmen tegen, met twee onthoudingen, waardoor de tekst niet werd goedgekeurd. De ontwerpresolutie voorzag ook in de oprichting van onderzoeksmechanisme naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, maar gaf de Veiligheidsraad ook de mogelijkheid om de resultaten daarvan te begraven.

Volgens de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, is er ‘niets onafhankelijk’ aan het mechanisme dat Rusland voorstelt. ‘Ruslands resolutie geeft Rusland zelf de mogelijkheid om onderzoekers aan te stellen’, zegt ze. De tekst van Moskou heeft volgens haar enkel als doel ‘om het regime van (Syrische president Bashar) al-Assad te beschermen’

OPCW

De tweede Russische ontwerpresolutie (de derde van de dag) voorzag in steun aan het onderzoek dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) voert naar de vermoedelijke chemische aanval in de stad Douma. Ze kreeg slechts vijf stemmen voor, terwijl vier landen tegen stemden en zes zich onthielden. Om te worden goedgekeurd heeft een resolutie minstens negen stemmen nodig en mag er geen veto zijn van een de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk).

Volgens Haley heeft het nieuwe voorstel van Rusland geen enkel nut, aangezien het onderzoek van de OPCW hoe dan ook plaatsvindt. Met de resolutie wil Rusland de analyses van de organisatie enkel kunnen ‘micromanagen’, zegt ze.

De Britse ambassadrice Karen Pierce trad Haley bij en wees er ook op dat de OPCW niet de bevoegdheid heeft om daders te identificeren, maar enkel om vaststellingen te doen. De Russische tekst goedkeuren zonder bijkomende voorwaarden ‘zou zijn als naar een vuur kijken en het als een vuur identificeren, maar dan niets doen om het te blussen’.

Partner Content