Twaalf vermoedelijke Al Qaida-leden zijn in Jemen om het leven gekomen bij drie drone-aanvallen, vermoedelijk uitgevoerd door de Verenigde Staten. Het aantal aanvallen met drones in Jemen sinds juli ligt daarmee op acht. Dat zeggen stamhoofden en een militaire bron.

De eerste aanval gebeurde in de vooravond. Twee voertuigen werden onder vuur genomen in het gouvernement Marib, ten oosten van hoofdstad Sanaa. "Zes leden van al-Qaida werden daarbij gedood", zei een verantwoordelijke die anoniem wou blijven. Het doelwit van de tweede aanval was "een voertuig met twee leden van Al Qaida dichtbij Gil Bawazir", in het zuiden van het land, zei een stamhoofd. "De twee leden werden gedood."

Vier andere "Al Qaida-leden" werden gedood bij een derde drone-aanval in dezelfde regio, zegt een militaire bron. De regio, dichtbij Al Mukalla, de hoofdstad van het gouvernement Hadramaut, herbergt olie-installaties die het doelwit waren van aanslagen die volgens de autoriteiten verijdeld werden.

De Verenigde Staten waarschuwden een week geleden voor aanslagen in de regio vanwege een dreiging van Al Qaida. Een twintigtal diplomatieke vertegenwoordigingen in het Midden-Oosten en Afrika werden
gesloten.

Verenigde Staten trekken diplomaten terug uit Pakistaanse Lahore

Pas nog hebben de Verenigde Staten de meeste diplomaten van het consulaat in het Pakistaanse Lahore in veiligheid gebracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een dreiging voor het consulaat. Maar enkele diplomaten zijn in Lahore gebleven. De medewerkers zouden naar hoofdstad Islamabad gebracht zijn, bericht nieuwszender CNN.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS waarschuwt zijn burgers ook om geen niet noodzakelijke reizen naar Pakistan te ondernemen. De aanwezigheid van verschillende binnen- en buitenlandse terroristische groeperingen betekent een gevaar voor VS-burgers in heel Pakistan. Onduidelijk is of de maatregelen iets te maken hebben met de sluiting van VS-ambassades en -consulaten in Afrika, het Nabije Oosten en Azië, zegt CNN. (Belga/SD)Twaalf vermoedelijke Al Qaida-leden zijn in Jemen om het leven gekomen bij drie drone-aanvallen, vermoedelijk uitgevoerd door de Verenigde Staten. Het aantal aanvallen met drones in Jemen sinds juli ligt daarmee op acht. Dat zeggen stamhoofden en een militaire bron. De eerste aanval gebeurde in de vooravond. Twee voertuigen werden onder vuur genomen in het gouvernement Marib, ten oosten van hoofdstad Sanaa. "Zes leden van al-Qaida werden daarbij gedood", zei een verantwoordelijke die anoniem wou blijven. Het doelwit van de tweede aanval was "een voertuig met twee leden van Al Qaida dichtbij Gil Bawazir", in het zuiden van het land, zei een stamhoofd. "De twee leden werden gedood." Vier andere "Al Qaida-leden" werden gedood bij een derde drone-aanval in dezelfde regio, zegt een militaire bron. De regio, dichtbij Al Mukalla, de hoofdstad van het gouvernement Hadramaut, herbergt olie-installaties die het doelwit waren van aanslagen die volgens de autoriteiten verijdeld werden. De Verenigde Staten waarschuwden een week geleden voor aanslagen in de regio vanwege een dreiging van Al Qaida. Een twintigtal diplomatieke vertegenwoordigingen in het Midden-Oosten en Afrika werden gesloten. Verenigde Staten trekken diplomaten terug uit Pakistaanse Lahore Pas nog hebben de Verenigde Staten de meeste diplomaten van het consulaat in het Pakistaanse Lahore in veiligheid gebracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een dreiging voor het consulaat. Maar enkele diplomaten zijn in Lahore gebleven. De medewerkers zouden naar hoofdstad Islamabad gebracht zijn, bericht nieuwszender CNN. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS waarschuwt zijn burgers ook om geen niet noodzakelijke reizen naar Pakistan te ondernemen. De aanwezigheid van verschillende binnen- en buitenlandse terroristische groeperingen betekent een gevaar voor VS-burgers in heel Pakistan. Onduidelijk is of de maatregelen iets te maken hebben met de sluiting van VS-ambassades en -consulaten in Afrika, het Nabije Oosten en Azië, zegt CNN. (Belga/SD)