Drie keer meer activisten vermoord op tien jaar tijd

Brazilië is het dodelijkste land voor activisten © Reuters

In 2012 werden wereldwijd drie keer meer activisten vermoord dan in 2002. Dat blijkt uit een rapport van ngo Global Witness. De cijfers van 2013 zouden nog hoger liggen, dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Op tien jaar tijd is er bijna een verdrievoudiging van het aantal vermoorde activisten. In 2002 was er sprake van 51 doden, in 2012 waren dat er 147. Dat komt neer op twee doden per week. In het rapport van Global Witness staat verder dat er ook 17 verdwijningen zijn waarvan men vermoedt dat de activisten zijn overleden. Het aantal slachtoffers van 2013 is nog niet bekend maar de ngo twijfelt er niet aan dat dat er nog meer zijn.

Brazilië het gevaarlijkst

Brazilië is het dodelijkste land ter wereld voor activisten. In totaal zijn er tussen 2002 en 2013 minstens 908 doden gevallen in 35 landen, waarvan 448 in Brazilië. Afrika en Azië zijn eveneens gevaarlijke gebieden voor protesteerders. Boeren die hun land tegen bezetting willen beschermen worden vermoord, maar ook grote campagnevoerders zijn slachtoffer. In 2011 stierven ecologisten José Cláudio Ribeiro da Silva en Maria do Espírito Santo omdat ze het Amazonegebied wilden beschermen. Naast milieubescherming sterven er ook veel activisten tijdens het opkomen voor dierenrechten en bij protest rond waterkrachtcentrales.

“Straffeloosheid voedt het geweld”

Van alle zaken rond vermoorde activisten, kregen slechts tien mensen een veroordeling. Twee daders werden gestraft voor de moord op José Cláudio Ribeiro da Silva en Maria do Espírito Santo, de acht andere veroordelingen vonden eveneens plaats in Brazilië. In de 34 andere landen kreeg dus nog niemand een straf voor het doden van activisten. “Straffeloosheid voedt het geweld”, verklaart Isolete Wichinieski, coördinator van de Brazilian group Commisão Pastoral da Terra, in The Guardian.

Oliver Courtney, campagnevoerder binnen Global Witness geeft aan waar het probleem ligt. “De regeringen falen in het beschermen van de burgers. Ze besteden er niet genoeg aandacht aan maar ze komen er wel steeds mee weg en niemand draait er dan voor op.” (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content