Drie incidenten met Russische gevechtsvliegtuigen

Een Russisch bombardentsvliegtuig, een herbevoorradingstoestel en drie MIG-31 toestellen tijdens een parade in Moskou © Reuters

Aan de Amerikaanse staat Alaska en aan Noord-Canada zijn woensdag en donderdag Russische gevechtsvliegtuigen onderschept die het territorium naderden. In Zweden hebben Russische vliegtuigen woensdag het territorium geschonden.

De Amerikaanse luchtmacht trad volgens de Canadese tv-zender CBC op tegen telkens 2 MIG-31 straaljagers, herbevoorradingsvliegtuigen en bombardementstoestellen. Nadat 2 Amerikaanse F-22 toestellen waren opgestegen om de Russische vliegtuigen te onderscheppen, veranderden deze van koers.

Zes uur later was Canada aan de beurt. Twee bombardemenstoestellen naderden het luchtruim. Ook hier werd de eigen luchtmacht opgetrommeld, ze rukte uit met 2 CF-18 toestellen, de Russen verdwenen weer.

In beide gevallen hebben de Russische toestellen niet het luchtruim geschonden, dat zich 22 kilometer voor de kust uitstrekt, maar wel de identificatiezone, die tot 320 kilometer voor de kust reikt. Hoe dicht ze het luchtruim naderden, is niet bekendgemaakt.

Oekraïne

Een woordvoerder van het Canadese ministerie van Defensie wees erop dat de incidenten zich binnen de 24 uur na het bezoek van de Oekraïense president Porosjenko hebben voorgedaan. Porosjenko bezocht zowel de VS als Canada.

In Zweden hebben Russische toestellen, volgens de BBC, wel over het territorium gevlogen. Volgens een regeringswoordvoerder hebben ze dat gedaan in de buurt van het eiland Oland. De Russische ambassadeur is op het matje geroepen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content