Amateurbeelden van de dodelijke ramp met een luchtballon boven Luxor in Egypte tonen hoe de ballon in brand staat, dichtklapt en daarna neerstort. Negentien toeristen kwamen om. De luchtballon vatte vuur na een gasexplosie. Er zou gas ontsnapt zijn uit een leiding waarna de gastank explodeerde op een hoogte van 300 meter, zei een lokale gids aan het Duitse persbureau DPA. Daarop klapte de ballon dicht en stortte de mand met alle inzittenden te pletter in een veld ten westen van de stad.

Een toerist in een andere ballon filmde het dramatische incident: (Opgelet: schokkende beelden)'De beelden zijn gemaakt door een van mijn klanten,' zei de piloot van de tweede ballon. 'Het vuur was toen al begonnen. De ballon was een drietal meter boven de grond toen hij vuur vatte. Daarop sprong de piloot omdat zijn kleren in brand stonden. Een andere klant volgde hem. Doordat de twee uit de ballon sprongen en door de hitte, steeg de ballon snel. Op 300 meter klapte de ballon dicht en stortte de mand te pletter op de grond.'

Dodelijkse ballonramp ooit
Van de 21 inzittenden kwamen er 19 om het leven, het merendeel toeristen uit het Frankrijk, Hongarije, Hong Kong, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Een Britse toerist bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, de andere 18 mensen waren op slag dood.

Het gaat om het dodelijkste incident met een luchtballon in de geschiedenis. Een Britse toerist en de Egyptische ballonvaarder overleefden de crash door uit de mand van de ballon te springen.

Ballonvluchten verbodenDe gouverneur van Luxor, Ezzat Saad, heeft alle ballonvluchten verboden in het gouvernement Luxor, meldt het Egyptische nieuwsagentschap Mena.

Ballonvluchten zijn een populaire manier voor toeristen om de archeologische sites in het gebied te bezichtigen. Vele toeristen gaan bij het krieken van de dag aan boord van een van de vele luchtballons in Luxor om de zon zien op te gaan bij de Vallei der Koningen, waar zich ook het graf van farao Toetanchamon bevindt, en de tempels van Luxor en Karnak. (AFP/Belga/KVDA)

Amateurbeelden van de dodelijke ramp met een luchtballon boven Luxor in Egypte tonen hoe de ballon in brand staat, dichtklapt en daarna neerstort. Negentien toeristen kwamen om. De luchtballon vatte vuur na een gasexplosie. Er zou gas ontsnapt zijn uit een leiding waarna de gastank explodeerde op een hoogte van 300 meter, zei een lokale gids aan het Duitse persbureau DPA. Daarop klapte de ballon dicht en stortte de mand met alle inzittenden te pletter in een veld ten westen van de stad. Een toerist in een andere ballon filmde het dramatische incident: (Opgelet: schokkende beelden) 'De beelden zijn gemaakt door een van mijn klanten,' zei de piloot van de tweede ballon. 'Het vuur was toen al begonnen. De ballon was een drietal meter boven de grond toen hij vuur vatte. Daarop sprong de piloot omdat zijn kleren in brand stonden. Een andere klant volgde hem. Doordat de twee uit de ballon sprongen en door de hitte, steeg de ballon snel. Op 300 meter klapte de ballon dicht en stortte de mand te pletter op de grond.' Dodelijkse ballonramp ooit Van de 21 inzittenden kwamen er 19 om het leven, het merendeel toeristen uit het Frankrijk, Hongarije, Hong Kong, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Een Britse toerist bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, de andere 18 mensen waren op slag dood. Het gaat om het dodelijkste incident met een luchtballon in de geschiedenis. Een Britse toerist en de Egyptische ballonvaarder overleefden de crash door uit de mand van de ballon te springen. Ballonvluchten verbodenDe gouverneur van Luxor, Ezzat Saad, heeft alle ballonvluchten verboden in het gouvernement Luxor, meldt het Egyptische nieuwsagentschap Mena. Ballonvluchten zijn een populaire manier voor toeristen om de archeologische sites in het gebied te bezichtigen. Vele toeristen gaan bij het krieken van de dag aan boord van een van de vele luchtballons in Luxor om de zon zien op te gaan bij de Vallei der Koningen, waar zich ook het graf van farao Toetanchamon bevindt, en de tempels van Luxor en Karnak. (AFP/Belga/KVDA)