Drie veerboten, in Kinshasa samengesteld uit in België gemaakte onderdelen, zijn aan de oever van de Congo ingehuldigd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD). Een van de veerboten komt terecht in de westelijke provincie Bandundu, de twee andere in de Orientale-provincie. Daar moeten ze zorgen voor de ontsluiting van landbouwgebieden. 'Ze zullen een aanzienlijke impact hebben op de lokale ontwikkeling', aldus De Croo tijdens de inhuldiging.

Grotere afzetmarkt

Het Belgisch ontwikkelingsagentschap BTC droeg 2,8 miljoen euro bij aan de financiering van de veerboten. 'In het binnenland worden wegen aangelegd of hersteld, maar soms stoten we op rivieren waar een nieuwe brug aanleggen geen optie is', legt Dirk Deprez, plaatselijk vertegenwoordiger van BTC, uit.

'Met een veerboot kunnen we die weg toch nog verlengen. Uit eerdere, gelijkaardige projecten, hebben we geleerd dat de boeren zo minder moeten betalen voor producten als zaaigoed, en dat ze een grotere afzetmarkt krijgen voor hun producten.'

Microfinanciering

Het beheerssysteem dat BTC heeft opgezet rond andere projecten met overzetboten, is zo'n succes dat het ontwikkelingsagentschap de vraag heeft gekregen van de Congolese overheid om het ook uit te voeren met verbindingen waarbij BTC niet betrokken was. Het systeem bestaat erin dat chauffeurs met microfinanciering via een bank tol betalen, die terechtkomt bij het Congolese Office des Routes. Dat betaalt daarmee het onderhoud van de boten en het salaris van het personeel.

De Croo hoopt in de toekomst dergelijke samenwerkingen, tussen een Congolees en Belgisch bedrijf, verder uit te breiden. De minister wees ook op de verantwoordelijkheid van de Congolezen om dit project duurzaam te houden. 'We hebben situaties gekend waarbij geen opvolging en onderhoud was. Samen met jullie hoop ik hier een einde aan te stellen. We hebben nood aan een actieve samenwerking, een wederzijds engagement.' Een vierde boot werd op het moment van de inhuldiging nog afgewerkt. (Belga/AVE)

Drie veerboten, in Kinshasa samengesteld uit in België gemaakte onderdelen, zijn aan de oever van de Congo ingehuldigd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD). Een van de veerboten komt terecht in de westelijke provincie Bandundu, de twee andere in de Orientale-provincie. Daar moeten ze zorgen voor de ontsluiting van landbouwgebieden. 'Ze zullen een aanzienlijke impact hebben op de lokale ontwikkeling', aldus De Croo tijdens de inhuldiging.Het Belgisch ontwikkelingsagentschap BTC droeg 2,8 miljoen euro bij aan de financiering van de veerboten. 'In het binnenland worden wegen aangelegd of hersteld, maar soms stoten we op rivieren waar een nieuwe brug aanleggen geen optie is', legt Dirk Deprez, plaatselijk vertegenwoordiger van BTC, uit. 'Met een veerboot kunnen we die weg toch nog verlengen. Uit eerdere, gelijkaardige projecten, hebben we geleerd dat de boeren zo minder moeten betalen voor producten als zaaigoed, en dat ze een grotere afzetmarkt krijgen voor hun producten.' Het beheerssysteem dat BTC heeft opgezet rond andere projecten met overzetboten, is zo'n succes dat het ontwikkelingsagentschap de vraag heeft gekregen van de Congolese overheid om het ook uit te voeren met verbindingen waarbij BTC niet betrokken was. Het systeem bestaat erin dat chauffeurs met microfinanciering via een bank tol betalen, die terechtkomt bij het Congolese Office des Routes. Dat betaalt daarmee het onderhoud van de boten en het salaris van het personeel. De Croo hoopt in de toekomst dergelijke samenwerkingen, tussen een Congolees en Belgisch bedrijf, verder uit te breiden. De minister wees ook op de verantwoordelijkheid van de Congolezen om dit project duurzaam te houden. 'We hebben situaties gekend waarbij geen opvolging en onderhoud was. Samen met jullie hoop ik hier een einde aan te stellen. We hebben nood aan een actieve samenwerking, een wederzijds engagement.' Een vierde boot werd op het moment van de inhuldiging nog afgewerkt. (Belga/AVE)