Doodstraf voor Dylann Roof na 9 racistische moorden

Dylann Roof © Reuters
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

De 22-jarige Dylann Roof, die in 2015 9 zwarte kerkgangers doodschoot in Charleston, is tot de dood veroordeeld door dezelfde jury die hem eerder schuldig bevond.

De jury, die bestond uit 9 witte en 3 zwarte leden, delibereerde 3 uur alvorens tot een eensluidend verdict te komen. In midden december vergaderde dezelfde jury 2 uur voor ze Dylann Roof over de hele lijn schuldig bevond.

In de straffase had Roof zichzelf verdedigd. Hij gaf de feiten toe, verdedigde zijn moorden in dagboekaantekeningen die in zijn cel werden gevonden, en weigerde verzachtende omstandigheden of psychologische evaluaties in te roepen.

Volgens aanwezige journalisten luisterde hij uiterlijk onbewogen naar de uitspraak.

In juni 2015 stapte Roof na zes verkenningstochten tijdens een bijbelstudiesessie de zwarte Emanuelkerk in Charleston, South Carolina, binnen. Hij bleef een tijdje de bijbelstudie volgen en opende dan het vuur. Naar eigen zeggen wilde hij een rassenoorlog uitlokken. Hij had volgens de politie “zichzelf geradicaliseerd” onder meer door naar racistische websites te surfen.

Dat de doodstraf wordt toegekend is naar Amerikaanse normen niet verrassend, maar een aantal overlevenden en nabestaanden had zich eerder tegen een dergelijke straf uitgesproken.

Partner Content