Dood Freddie Gray: eerste van 6 beschuldigde agenten vrijgesproken

Edward M. Nero, midden boven, is vrijgesproken © REUTERS
Rudi Rotthier

Ruim een jaar na de dood van Freddie Gray is een eerste proces tegen een betrokken agent in Baltimore geëindigd met een vrijspraak.

Edward M. Nero, een dertigjarige agent, werd nalatigheid verweten. Hij is van de zes degene met de laagste beschuldigingen.

Hij was in april vorig jaar op fietspatrouille in West Baltimore toen een ander team de 25-jarige Freddie Gray (onrechtmatig) probeerde te arresteren. Gray sloeg op de vlucht, Nero kwam ter plekke en keek toe hoe de zwarte jongeman gearresteerd werd. Hij was een van de agenten die hem in de arrestatiewagen begeleiden. Daar werd Gray geboeid neergezet. Zonder bescherming van een gordel slingerde hij in het rond. Er werd gezegd dat de politie van Baltimore zo’n arrestatierit soms moedwillig wild liet verlopen, om de arrestant een lesje te leren. Tegen het einde van de rit was Gray in coma. Hij zou een week later aan de gevolgen van een gebroken ruggengraat overlijden.

Na het overlijden was het dagenlang onrustig in Baltimore. Er waren rellen, brandstichtingen en plunderingen. Bovenal eisten zwarte bewoners, die de lukrake arrrestaties moe zijn, gerechtigheid.

Freddie Gray, op een foto die door zijn familie werd vrijgegeven
Freddie Gray, op een foto die door zijn familie werd vrijgegeven© /

De rechter oordeelde dat Nero, die niet bij de arrestatie betrokken was, niet kon veroordeeld worden wegens onrechtmatige arrestatie. Het was volgens de rechter niet bewezen dat hij onredelijk had gehandeld bij het overbrengen van de arrestant naar de arrestatiewagen – de verantwoordelijkheid om de gevangene veilig vast te maken, lag bij anderen, wellicht bij de chauffeur, wiens proces later komt, en bij de agenten die de arrestatie uitvoerden.

Riskante strategie

“De theorie van het openbaar ministerie was er een van roekeloosheid en verwaarlozing”, aldus rechter Barry Williams, “Er is geen bewijs geleverd dat de beschuldigde de intentie had dat er een misdrijf zou gebeuren”. Er was volgens de rechter ook geen bewijs van roekeloosheid en verwaarlozing.

Volgens aanwezigen weende Nero tranen van opluchting.

Aan het gerechtsgebouw werd tegen de vrijspraak gemanifesteerd, zij het niet in groten getale, door mensen die scandeerden ‘No justice no peace’.

Toen procureur Marilyn Mosby vorig jaar zes agenten in beschuldiging stelde, werd dat door sympathisanten van Gray als een overwinning onthaald. Maar ook toen was het onduidelijk hoeveel kans op veroordeling er was. Een eerder proces werd nietig verklaard en moet overgedaan worden. En nu komt er een vrijspraak in het eerste voltooide proces.

Sympathisanten van Gray en activisten onthalen die vrijspraak niet op gejuich, maar ze blijven hopen dat volgende processen wel een veroordeling zullen opleveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content