Donald Tusk is door de Europese staatshoofden en regeringsleiders herbenoemd als voorzitter van de Europese Raad. 'Habemus #EUCO Presidentum', schreef de Luxemburgse premier Xavier Bettel op Twitter. De Belgische eerste minister Charles Michel houdt het bij een eenvoudig 'congratulations' aan het adres van Tusk.

Tusk nam op 1 december 2014 het voorzitterschap van de Europese Raad over van Herman Van Rompuy. Nu hij herbenoemd is, kan hij op 1 juni beginnen aan een tweede - en laatste - mandaat van 2,5 jaar. Het zag er voor aanvang van de top nochtans niet naar uit dat benoeming vlot zou verlopen. De Poolse premier Beata Szydlo zei er alles aan te zullen doen een nieuw mandaat voor haar landgenoot tegen te houden. Tusk is oud-premier van Polen en is de grote politieke tegenstander van Jaroslaw Kaczynski, de leider van de rechtse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

In Polen heeft minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski al misnoegd gereageerd op de forcing van de overige 27 lidstaten. 'De manier waarop dit is gebeurd, zegt ons veel over de Europese Unie en waar ze heen gaat. We weten nu dat het een Europese Unie onder het dictaat van Berlijn is', zei de minister in een gesprek met de rechtse website wpolityce.pl.

Donald Tusk is door de Europese staatshoofden en regeringsleiders herbenoemd als voorzitter van de Europese Raad. 'Habemus #EUCO Presidentum', schreef de Luxemburgse premier Xavier Bettel op Twitter. De Belgische eerste minister Charles Michel houdt het bij een eenvoudig 'congratulations' aan het adres van Tusk. Tusk nam op 1 december 2014 het voorzitterschap van de Europese Raad over van Herman Van Rompuy. Nu hij herbenoemd is, kan hij op 1 juni beginnen aan een tweede - en laatste - mandaat van 2,5 jaar. Het zag er voor aanvang van de top nochtans niet naar uit dat benoeming vlot zou verlopen. De Poolse premier Beata Szydlo zei er alles aan te zullen doen een nieuw mandaat voor haar landgenoot tegen te houden. Tusk is oud-premier van Polen en is de grote politieke tegenstander van Jaroslaw Kaczynski, de leider van de rechtse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).In Polen heeft minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski al misnoegd gereageerd op de forcing van de overige 27 lidstaten. 'De manier waarop dit is gebeurd, zegt ons veel over de Europese Unie en waar ze heen gaat. We weten nu dat het een Europese Unie onder het dictaat van Berlijn is', zei de minister in een gesprek met de rechtse website wpolityce.pl.