Donald Trump zo goed als genomineerd, Bernie Sanders biedt nog altijd weerstand tegen Hillary Clinton

Donald Trump begroet supporters in Trump Tower © REUTERS
Rudi Rotthier

Het is nog niet officieel, maar zo goed als: Donald Trump wint de nominatie bij de Republikeinen. Er komt geen betwiste partijconventie. Bij de Democraten snoept Bernie Sanders in Indiana de zege af van Hillary Clinton.

Het grote nieuws tijdens de voorverkiezing in Indiana zat bij de Republikeinen.

Ted Cruz had er langer dan wie ook campagne gevoerd. Hij had een veelvoud uitgegeven van zijn grote Republikeinse rivaal Donald Trump. Er liepen meer SuperPAC-advertenties tegen Trump dan advertenties van Trump (in dollars uitgedrukt: 2,6 miljoen dollars tegen versus 900.000 dollar voor). Cruz had de kiezers gesmeekt niet voor Trump te kiezen en het land te behoeden voor de afgrond. Hij had verwezen naar Trumps standpunt over transgenders om evangelische kiezers te overhalen, hij had op de allerlaatste dag verwezen naar de geslachtsziekten van The Donald. Cruz had eerder een pact gesloten met de derde Republikeinse kandidaat, John Kasich, die als gevolg geen campagne in de staat voerde.

En toch won Donald Trump afgetekend. Met 53,3 procent van de stemmen, tegen 36,7 voor Cruz en 7,5 voor Kasich.

Trump heeft op dit moment 51 van de 57 delegates uit Indiana binnen, en hij kan ze alle 57 winnen.

De nederlaag was zodanig overweldigend dat Cruz na korte bedenktijd uit de race stapte, en dat Reince Priebus, de voorzitter van de Republikeinse partij, Trump uitriep tot “de vermoedelijke genomineerde”. Priebus vroeg zijn partijgenoten zich achter Trump te verenigen en samen Hillary Clinton te verslaan.

Trump heeft de vereiste 1.237 delegates nog niet binnen, de New York Times plaatst hem voorlopig op 1.048, maar zonder Cruz kan het geen probleem zijn om de nog benodigde 189 of zo binnen te halen. Hij moet, met alleen John Kasich als tegenstander, nog 40 procent van de resterende delegates winnen, terwijl hij in de peilingen vele tientallen procenten vooropligt. Als hij die niet zo lastige horde neemt, komt er geen betwiste partijconventie en wint Trump de Republikeinse nominatie.

In zijn opvallend ingehouden toespraak noemde Trump zichzelf verrast over het resultaat in Indiana, en allicht ook over de nominatie.

Hij keek al uit naar november, zei hij, en naar zijn tweestrijd met Hillary Clinton. “We zullen winnen in november”. Hij concentreerde zich tijdens die toespraak op de economie, op banen, die hij in het land zou houden – iets waar, zei hij, ook zwarten en Mexicanen de voordelen van zouden inzien. Hij had ook woorden van lof voor Ted Cruz, die hij goed een uur eerder nog “Lyin’ Ted” had genoemd in een tweet. Hij noemde hem tijdens zijn toespraak “een te duchten, slimme tegenstander”, iemand met een grote toekomst.

‘Ideeën van de toekomst’

Bij de Democraten was er ook drama. Hillary Clinton voerde de rangen aan in alle peilingen in Indiana, zij het met slinkende voorsprong. En ook bij het begin van de tellingen lag ze voorop. Maar gaandeweg werd ze ingehaald en voorbijgestoken door Bernie Sanders, die uiteindelijk met 5 procent voorsprong won. In delegates haalde hij niet zoveel in, en het blijft een heel moeizame weg naar een eventuele eindoverwinning, maar de zege in Indiana deed zijn twijfelende aanhang deugd – na dikwijls zwaar verlies in 5 van de voorbije 6 voorverkiezingen.

Sanders staat 290 verdiende delegates achter, met nog 1.110 delegates te verdelen. Met de superdelegates erbij is Hillary zo goed als aan de meerderheid van 2.383 (ze heeft 2.220 delegates binnen). Sanders argumenteert dat Hillary zonder superdelegates (partijbonzen) niet aan een meerderheid zal komen en dat de partijconventie maar over de nominatie moet beslissen..

Sanders, die speechte voor het resultaat bekend was, toonde zich vooral tevreden met zijn succes bij jongeren. “Dat vertelt me dat de ideeën waarvoor we vechten de ideeën zijn die de toekomst van Amerika vertegenwoordigen en de toekomst van de Democratische partij”.

Na afloop praatte hij met de pers, en herhaalde hij zijn oproep aan de superdelegates, de partijbonzen, om van kamp te wisselen. Hij heeft een betere kans om Donald Trump te verslaan dan Hillary Clinton, argumenteerde hij.

Partner Content