Donald Trump zal pas volgende maand duidelijk maken hoe hij zaken en politiek scheidt

Donald Trump © REUTERS
Rudi Rotthier

Donald Trump zal pas volgende maand uitleg geven over de manier waarop hij zijn zaken buiten de politiek zal houden. Een persconferentie over het onderwerp, die voor donderdag was voorzien, wordt enkele weken uitgesteld.

Het is een van de raadsels van Trumps presidentschap: hoe zal hij belangenvermenging vermijden tussen zijn zakenimperium en zijn rol als president.

Hij deed daar in de afgelopen weken soms nog weleens lacherig over, noemde het een onuitgegeven situatie waarbij hij het ook niet zou kunnen helpen dat diplomaten zouden logeren in het hotel dat hij net op enkele honderden meter van het Witte Huis geopend heeft.

Duidelijkheid zou er komen tijdens een persconferentie, maar die is volgens onder meer de nieuwssites Politico en Bloomberg uitgesteld tot kort voor de inauguratie op 20 januari. Trump-woordvoerder Sean Spicer bevestigde het uitstel tot januari maar legde geen nieuwe datum vast.

Volgens Bloomberg heeft Trump meer tijd nodig om zijn kabinet samen te stellen en kan hij intussen geen zakelijke knopen doorhakken.

Tijdens de campagne gaf hij aan dat hij de zaken aan een ‘blind trust’ zou toevertrouwen – aan onafhankelijke figuren. Recenter zei Trump dat zijn kinderen zich over de zaken zouden ontfermen. Maar aanhoudende geruchten stellen dat The Donald zijn dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner in de buurt wil tijdens zijn presidentschap, wat dan ook weer lijkt te botsen met anti-corruptiewetgeving.

Quid Deutsche Bank?

Op dit ogenblik is dat alles speculatie, maar het is niet onbelangrijk aangezien Trumps zakelijke belangen op allerlei gebied overlappen met zijn politieke beslissingen. Zo wil de Amerikaanse overheid Deutsche Bank een miljardenboete opleggen, maar Trumps bedrijven hebben voor honderden miljoenen schuld bij dezelfde Deutsche Bank. Hoe zal hij dat gescheiden houden?

In vele landen heeft Trump economische belangen. Hoe scheidt hij die van diplomatieke relaties? Al minstens in recente gesprekken met Argentijnse en Britse leiders bracht hij – na zijn verkiezing – zakelijke belangen ter sprake.

Op een heel ander niveau: wat gebeurt er met zijn tientallen lopende processen over onder meer arbeidsgeschillen?

Eerder werd bekend dat Trump een productierol behoudt in de tv-realityserie The Apprentice. Hij maakte na dat bericht duidelijk dat het om een niet-actieve rol ging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content