Dat Republikeins presidentskandidaat Donald Trump het aanbod kreeg, is al enigszins verwonderlijk, gelet op de verzuurde verhouding tussen NBC, dat SNL uitzendt, en Trump.

Trump presenteerde tot vorig jaar bij NBC het succesrijke programma The Apprentice. NBC zond ook de door hem georganiseerde missverkiezingen uit. Maar aan dat alles kwam een eind toen Trump in juni presidentskandidaat werd en in zijn eerste optreden als kandidaat Mexicanen die illegaal naar de VS komen, schoffeerde als criminelen en verkrachters.

Telemundo, een onderafdeling van NBC, verbrak alle contracten met de missverkiezingen, waarna Trump een proces voor 500 miljoen dollar schadevergoeding aanspande.

Het water leek diep tussen NBC en Trump, maar niet wat SNL betreft. De presidentskandidaat kreeg een uitnodiging om gastheer te zijn, en aanvaardde prompt. Voor SNL en NBC spelen ongetwijfeld de kijkcijfers een rol.

Goede publiciteit

Sinds de aankondiging zijn actiegroepen, vooral actiegroepen van Spaanstaligen, in de weer om NBC op andere gedachten te brengen. Woensdag werd actie gevoerd aan de gebouwen van NBC in New York onder het motto Dump Trump. Vijftig prominente leden van de Spaanse gemeenschap wilden de baas van SNL, Lorne Michaels, ruim 500.000 handtekeningen overhandigen .

De 'Hispanic Caucus' van het parlement, de parlementsleden met Spaanse roots, hebben NBC ook verzocht om Trump te weren.

Reactie van de betrokkene miljardair: "Protest is goed voor de kijkcijfers".

Bij de lancering van het promotiemateriaal, waarbij Trump 'volgens de kiesregels' slechts 4 seconden aan het woord mag zijn, liep het niet helemaal gesmeerd. In een van de promotie-opnames, in gezelschap van SNL-actrice Cecily Strong, gaat Trump te keer tegen een van zijn rivalen voor het presidentschap: "Laat me gewoon dit zeggen. Ben Carson is a complete and total loser".

Het bleef binnen vier seconden, maar NBC haalde het filmpje vrijwel meteen terug weg. Men liet weten dat er per abuis "drie verkeerde filmpjes" waren vrijgegeven en was verder niet beschikbaar voor commentaar.

Even later werd het promotiemateriaal opnieuw gepost, zonder het bewust filmpje.

Vorige maand, bij de seizoenspremière van SNL, kwam Hillary Clinton uitgebreid in een sketch aan bod. Trump wordt echter de gastheer, wat betekent dat hij gedurende anderhalf uur voortdurend zal opduiken.

In 2004 was Trump al eens gastheer voor SNL. Hij wordt in het programma geregeld geparodieerd, zoals ook op 4 oktober gebeurde.

Dat Republikeins presidentskandidaat Donald Trump het aanbod kreeg, is al enigszins verwonderlijk, gelet op de verzuurde verhouding tussen NBC, dat SNL uitzendt, en Trump.Trump presenteerde tot vorig jaar bij NBC het succesrijke programma The Apprentice. NBC zond ook de door hem georganiseerde missverkiezingen uit. Maar aan dat alles kwam een eind toen Trump in juni presidentskandidaat werd en in zijn eerste optreden als kandidaat Mexicanen die illegaal naar de VS komen, schoffeerde als criminelen en verkrachters.Telemundo, een onderafdeling van NBC, verbrak alle contracten met de missverkiezingen, waarna Trump een proces voor 500 miljoen dollar schadevergoeding aanspande.Het water leek diep tussen NBC en Trump, maar niet wat SNL betreft. De presidentskandidaat kreeg een uitnodiging om gastheer te zijn, en aanvaardde prompt. Voor SNL en NBC spelen ongetwijfeld de kijkcijfers een rol.Sinds de aankondiging zijn actiegroepen, vooral actiegroepen van Spaanstaligen, in de weer om NBC op andere gedachten te brengen. Woensdag werd actie gevoerd aan de gebouwen van NBC in New York onder het motto Dump Trump. Vijftig prominente leden van de Spaanse gemeenschap wilden de baas van SNL, Lorne Michaels, ruim 500.000 handtekeningen overhandigen .De 'Hispanic Caucus' van het parlement, de parlementsleden met Spaanse roots, hebben NBC ook verzocht om Trump te weren.Reactie van de betrokkene miljardair: "Protest is goed voor de kijkcijfers".Bij de lancering van het promotiemateriaal, waarbij Trump 'volgens de kiesregels' slechts 4 seconden aan het woord mag zijn, liep het niet helemaal gesmeerd. In een van de promotie-opnames, in gezelschap van SNL-actrice Cecily Strong, gaat Trump te keer tegen een van zijn rivalen voor het presidentschap: "Laat me gewoon dit zeggen. Ben Carson is a complete and total loser".Het bleef binnen vier seconden, maar NBC haalde het filmpje vrijwel meteen terug weg. Men liet weten dat er per abuis "drie verkeerde filmpjes" waren vrijgegeven en was verder niet beschikbaar voor commentaar.Even later werd het promotiemateriaal opnieuw gepost, zonder het bewust filmpje.Vorige maand, bij de seizoenspremière van SNL, kwam Hillary Clinton uitgebreid in een sketch aan bod. Trump wordt echter de gastheer, wat betekent dat hij gedurende anderhalf uur voortdurend zal opduiken.In 2004 was Trump al eens gastheer voor SNL. Hij wordt in het programma geregeld geparodieerd, zoals ook op 4 oktober gebeurde.