Na een mislukte poging van Nooit-Trump-Republikeinen op maandag om de delegates gewetensvrijheid bij de stemming te geven en zo de nominatie van Donald Trump op de helling te plaatsen, deden in de pers nog allerlei scenario's van verdere weerstand de ronde.

Een daarvan was dat delegates per staat hun eigen resultaat in vraag zouden stellen. Dat zou ten minste massale vertraging veroorzaken. Een ander was een massale walk-out, waarbij de delegates die Trump niet zien zitten de zaal zouden verlaten en hem daardoor een meerderheid zouden onthouden. De beide scenario's zouden geen ander resultaat opleveren, ze zouden de frustratie van het Nooit-Trump-kamp tonen, Trump ergeren en de illusie van eenheid doorbreken.

Niets daarvan werd realiteit. Er werd per staat gestemd, en enkel Alaska protesteerde. De staat gaf alle 28 stemmen aan Trump, terwijl in de kiesuitslag slechts 11 delegates naar Trump waren gegaan. Na kort overleg behield partijvoorzitter Reince Priebus de 28 stemmen uit Alaska voor Trump. Er is volgens hem een obscure regel in Alaska die maakt dat kandidaten die afgehaakt hebben hun delegates verliezen aan de resterende kandidaat, een regel die slechts van kracht is in vier staten...

New York New York

De staten maakten alfabetisch hun stemmen bekend, behalve New York, dat wachtte tot Pennsylvania was gepasseerd. Zo kon zoon Donald Trump Junior, vergezeld van broer Eric, zus Ivanka en halfzus Tiffany, de stemmen doorgeven die zijn vader de meerderheid bezorgden en dus de nominatie.

"Gefeliciteerd pap, we houden van jou!", riep hij, terwijl 'New York New York' in instrumentale versie door de arena klonk. "Over the top", toonde de video in de zaal, wat, zoals meer dan één commentator opmerkte, op meer dan een manier kon geïnterpreteerd worden.

Het eindresultaat was, in de klassieke woorden van Trump, zelfs niet nipt.

Donald Trump won 1.725 delegates, Ted Cruz won er 475, John Kasich 120, Marco Rubio 114, Ben Carson 7, Jeb Bush 3 en Rand Paul 2. Trump behaalde dus ruim meer dan de vereiste 1.237 delegates.

Kort nadien werd de overigens afwezige Donald Trump officieel genomineerd door speaker Paul Ryan. Even later werd kandidaat vicepresident Mike Pence bij applaus genomineerd.

Daarmee is de nominatie van het Republikeins team beklonken.

Na een mislukte poging van Nooit-Trump-Republikeinen op maandag om de delegates gewetensvrijheid bij de stemming te geven en zo de nominatie van Donald Trump op de helling te plaatsen, deden in de pers nog allerlei scenario's van verdere weerstand de ronde. Een daarvan was dat delegates per staat hun eigen resultaat in vraag zouden stellen. Dat zou ten minste massale vertraging veroorzaken. Een ander was een massale walk-out, waarbij de delegates die Trump niet zien zitten de zaal zouden verlaten en hem daardoor een meerderheid zouden onthouden. De beide scenario's zouden geen ander resultaat opleveren, ze zouden de frustratie van het Nooit-Trump-kamp tonen, Trump ergeren en de illusie van eenheid doorbreken. Niets daarvan werd realiteit. Er werd per staat gestemd, en enkel Alaska protesteerde. De staat gaf alle 28 stemmen aan Trump, terwijl in de kiesuitslag slechts 11 delegates naar Trump waren gegaan. Na kort overleg behield partijvoorzitter Reince Priebus de 28 stemmen uit Alaska voor Trump. Er is volgens hem een obscure regel in Alaska die maakt dat kandidaten die afgehaakt hebben hun delegates verliezen aan de resterende kandidaat, een regel die slechts van kracht is in vier staten...De staten maakten alfabetisch hun stemmen bekend, behalve New York, dat wachtte tot Pennsylvania was gepasseerd. Zo kon zoon Donald Trump Junior, vergezeld van broer Eric, zus Ivanka en halfzus Tiffany, de stemmen doorgeven die zijn vader de meerderheid bezorgden en dus de nominatie. "Gefeliciteerd pap, we houden van jou!", riep hij, terwijl 'New York New York' in instrumentale versie door de arena klonk. "Over the top", toonde de video in de zaal, wat, zoals meer dan één commentator opmerkte, op meer dan een manier kon geïnterpreteerd worden.Het eindresultaat was, in de klassieke woorden van Trump, zelfs niet nipt.Donald Trump won 1.725 delegates, Ted Cruz won er 475, John Kasich 120, Marco Rubio 114, Ben Carson 7, Jeb Bush 3 en Rand Paul 2. Trump behaalde dus ruim meer dan de vereiste 1.237 delegates. Kort nadien werd de overigens afwezige Donald Trump officieel genomineerd door speaker Paul Ryan. Even later werd kandidaat vicepresident Mike Pence bij applaus genomineerd.Daarmee is de nominatie van het Republikeins team beklonken.