De Amerikaanse president Donald Trump 'wil alles doen' wat hij kan om een vredesakkoord tussen de Israëli's en de Palestijnen te bewerkstelligen, zo zei hij in een gezamenlijke persconferentie met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Trump ontmoette Abbas in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, op de laatste dag van zijn tussenstop in het Midden-Oosten.

Hij zei verder dat vrede 'een keuze is die we elke dag moeten maken' en dat de VS 'er is om die droom mogelijk te maken voor jonge joodse, christelijke en moslimkinderen in de regio'.

Tweestatenoplossing

Abbas van zijn kant zei de 'nobele en haalbare' missie van Trump te verwelkomen. Hij hield tijdens de persconferentie opnieuw een betoog voor een tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad, wat dan weer 'no pasaran' is voor Israël.

De president van de Palestijnse Autoriteit gaf te kennen dat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en niet het jodendom de voornaamste reden is waarom Palestijnen een probleem hebben met Israël. 'Wij zijn bereid om in dialoog te treden met onze Israëlische buren om het vertrouwen op te bouwen en een echte kans op vrede te creëren.'

Moeilijke beslissingen

Tijdens een toespraak later op de dag in Jeruzalem erkende Trump de aanspraak die de Joden maken op het Heilige Land. 'De band die de Joden met dit Heilige Land hebben is oud en eeuwig. Hij dateert van duizenden jaren geleden, vanaf het koningschap van koning David', zei hij. 'Mijn regering zal altijd aan de zijde van Israël staan.'

Tijdens zijn speech in het Israël Museum in Jeruzalem herhaalde de Amerikaanse president dat hij de kans ziet voor vrede in het hele Midden-Oosten, maar dat daarvoor een compromis nodig is. 'De Palestijnen zijn bereid om naar vrede te gaan en na mijn ontmoeting mijn goede vriend Benjamin Netanyahu (Israëlisch premier, red.), kan ik jullie zeggen dat hij vrede wil', zei Trump, die nog toevoegde dat dat 'geen gemakkelijk' opgave zal zijn. 'Beide partijen zullen worden geconfronteerd met moeilijke beslissingen.'

Ultieme deal

Trump probeert het Israëlisch-Palestijns vredesoverleg te reanimeren. Beide partijen hebben al meer dan drie jaar geen rechtstreekse gesprekken meer gevoerd. De Amerikaanse president beschouwt zichzelf als een groot 'dealmaker' en heeft een en ander al 'de ultieme deal' genoemd. 'Ik hoorde dat het een van de moeilijkste deals van allemaal is', zei hij ook.

Vanavond reist Trump door naar Rome en Vaticaanstad, woensdagavond strijkt hij neer in Brussel voor de NAVO-top. Lees alles wat u moet weten over de komst van de Amerikaanse leider.

De Amerikaanse president Donald Trump 'wil alles doen' wat hij kan om een vredesakkoord tussen de Israëli's en de Palestijnen te bewerkstelligen, zo zei hij in een gezamenlijke persconferentie met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Trump ontmoette Abbas in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, op de laatste dag van zijn tussenstop in het Midden-Oosten.Hij zei verder dat vrede 'een keuze is die we elke dag moeten maken' en dat de VS 'er is om die droom mogelijk te maken voor jonge joodse, christelijke en moslimkinderen in de regio'.Abbas van zijn kant zei de 'nobele en haalbare' missie van Trump te verwelkomen. Hij hield tijdens de persconferentie opnieuw een betoog voor een tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad, wat dan weer 'no pasaran' is voor Israël.De president van de Palestijnse Autoriteit gaf te kennen dat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en niet het jodendom de voornaamste reden is waarom Palestijnen een probleem hebben met Israël. 'Wij zijn bereid om in dialoog te treden met onze Israëlische buren om het vertrouwen op te bouwen en een echte kans op vrede te creëren.'Tijdens een toespraak later op de dag in Jeruzalem erkende Trump de aanspraak die de Joden maken op het Heilige Land. 'De band die de Joden met dit Heilige Land hebben is oud en eeuwig. Hij dateert van duizenden jaren geleden, vanaf het koningschap van koning David', zei hij. 'Mijn regering zal altijd aan de zijde van Israël staan.'Tijdens zijn speech in het Israël Museum in Jeruzalem herhaalde de Amerikaanse president dat hij de kans ziet voor vrede in het hele Midden-Oosten, maar dat daarvoor een compromis nodig is. 'De Palestijnen zijn bereid om naar vrede te gaan en na mijn ontmoeting mijn goede vriend Benjamin Netanyahu (Israëlisch premier, red.), kan ik jullie zeggen dat hij vrede wil', zei Trump, die nog toevoegde dat dat 'geen gemakkelijk' opgave zal zijn. 'Beide partijen zullen worden geconfronteerd met moeilijke beslissingen.'Trump probeert het Israëlisch-Palestijns vredesoverleg te reanimeren. Beide partijen hebben al meer dan drie jaar geen rechtstreekse gesprekken meer gevoerd. De Amerikaanse president beschouwt zichzelf als een groot 'dealmaker' en heeft een en ander al 'de ultieme deal' genoemd. 'Ik hoorde dat het een van de moeilijkste deals van allemaal is', zei hij ook.Vanavond reist Trump door naar Rome en Vaticaanstad, woensdagavond strijkt hij neer in Brussel voor de NAVO-top. Lees alles wat u moet weten over de komst van de Amerikaanse leider.