De Amerikaanse president Donald Trump heeft de G7-top van belangrijkste industrielanden in Canada vroegtijdig verlaten. 'We hebben de top afgesloten', zei Trump zaterdag in La Malbaie. Trump verliet de top duidelijk voor het officiële einde en gaf een statement. De bijeenkomst werd overschaduwd door onenigheid tussen de Verenigde Staten en de andere leden, over onder meer invoerheffingen en het lidmaatschap van Rusland.

Trump reist naar Singapore, waar hij dinsdag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil ontmoeten. Dat Trump de G7 vroegtijdig verlaat, wordt algemeen gezien als een teken van minachting. Het Amerikaanse staatshoofd had eerder te kennen gegeven dat de VS en Canada een akkoord probeerden te sluiten over het verlagen van importheffingen en dat de betrekkingen tussen beide landen 'beter zijn dan ooit'. Nochtans had de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland daarvoor nog uitgehaald naar de extra Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium, die de VS officieel wegens 'redenen van nationale veiligheid' opleggen.

'Het is een illegale beslissing die volledig ongegrond is', zei ze. 'Canada vormt geen bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.' Ook de Europese leiders van de G7 hadden opnieuw hun ongenoegen geuit over de importtaksen. Daarnaast klaagde ook Japan vrijdag aan dat de beslissing van de VS de vrije markt verstoort. 'Onze exporten vormen geen bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten', werd benadrukt in een mededeling.

Behalve tegen de Amerikaanse invoerheffingen kantten de G7-bondgenoten zich ook tegen het voorstel van de VS om Rusland opnieuw toe te laten tot het intergouvernementeel forum. Japan gaf officieel geen commentaar, maar zowel Canada als de Europese leiders willen dat de Russen eerst van standpunt veranderen met betrekking tot de situatie in Oekraïne en de Krim. Rusland maakte deel uit van de G8, maar werd in 2014 uit de groep gezet naar aanleiding van zijn annexatie van het Oekraïense schiereiland.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de G7-top van belangrijkste industrielanden in Canada vroegtijdig verlaten. 'We hebben de top afgesloten', zei Trump zaterdag in La Malbaie. Trump verliet de top duidelijk voor het officiële einde en gaf een statement. De bijeenkomst werd overschaduwd door onenigheid tussen de Verenigde Staten en de andere leden, over onder meer invoerheffingen en het lidmaatschap van Rusland. Trump reist naar Singapore, waar hij dinsdag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil ontmoeten. Dat Trump de G7 vroegtijdig verlaat, wordt algemeen gezien als een teken van minachting. Het Amerikaanse staatshoofd had eerder te kennen gegeven dat de VS en Canada een akkoord probeerden te sluiten over het verlagen van importheffingen en dat de betrekkingen tussen beide landen 'beter zijn dan ooit'. Nochtans had de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland daarvoor nog uitgehaald naar de extra Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium, die de VS officieel wegens 'redenen van nationale veiligheid' opleggen. 'Het is een illegale beslissing die volledig ongegrond is', zei ze. 'Canada vormt geen bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.' Ook de Europese leiders van de G7 hadden opnieuw hun ongenoegen geuit over de importtaksen. Daarnaast klaagde ook Japan vrijdag aan dat de beslissing van de VS de vrije markt verstoort. 'Onze exporten vormen geen bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten', werd benadrukt in een mededeling. Behalve tegen de Amerikaanse invoerheffingen kantten de G7-bondgenoten zich ook tegen het voorstel van de VS om Rusland opnieuw toe te laten tot het intergouvernementeel forum. Japan gaf officieel geen commentaar, maar zowel Canada als de Europese leiders willen dat de Russen eerst van standpunt veranderen met betrekking tot de situatie in Oekraïne en de Krim. Rusland maakte deel uit van de G8, maar werd in 2014 uit de groep gezet naar aanleiding van zijn annexatie van het Oekraïense schiereiland.