Donald Trump verdedigt uitwijzing van delinquenten zonder papieren

© REUTERS

Donald Trump heeft zondag de eerste uitwijzingsoperaties van zijn presidentschap verdedigd, gericht tegen mensen zonder papieren die als criminelen of delinquenten geboekstaafd zouden staan. De uitwijzingen lokten protest uit van de linkerzijde en in migrantengemeenschappen.

“De repressie tegen illegale criminelen is enkel de toepassing van mijn campagnebelofte”, schreef de Amerikaanse president op Twitter. “Bendeleden, drugsdealers en anderen worden uitgezet! ”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Honderden mensen uitgewezen

De voorbije week werden in steden als Los Angeles, New York, Chicago en Austin honderden mensen zonder papieren opgepakt en uitgewezen bij simultane operaties van de douane- en immigratiedienst ICE (Immigration and Customs Enforcement), die gespecialiseerd is in het terugbrengen van clandestiene migranten naar de grens.

De federale autoriteiten maakten niet bekend hoeveel mensen precies opgepakt werden. Maar talrijke Democratische verkozenen vroegen rekenschap aan de regering, omdat ze vrezen dat bij de razzia’s ook mensen zonder strafblad werden meegenomen.

Het Witte Huis zei zondag dat de operaties van de afgelopen week breder waren dan die van de regering-Obama onder de naam Operation Cross Check. Stephen Miller, een adviseur van Donald Trump, lichtte op de zender Fox toe dat “op bevel van de president controleoperaties op immigratie gelanceerd werden die veel ruimer en strenger zijn”. Hij preciseerde dat “het klopt dat de Cross Check-operaties elk jaar gehouden worden. Maar dit jaar hebben we nieuwe en belangrijkere maatregelen genomen om delinquente buitenlanders uit te wijzen.”

Partner Content