Donald Trump valt opnieuw partijgenoten aan: ‘wandelt als een pinguïn’ – ‘doet haar job niet’

Susana Martinez, de gouverneur van New Mexico © REUTERS
Rudi Rotthier

Hoewel het doel na de voorverkiezingen officieel is om de partij te verenigen heeft de zo goed als genomineerde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump opnieuw snijdende kritiek geuit op partijgenoten. Het meest opmerkelijke: hij zette een frontale aanval in tegen de Republikeinse gouverneur van New Mexico, Susana Martinez.

Susana Martinez is de eerste vrouwelijke gouverneur van New Mexico, de voorzitter van de rijke Republikeinse gouverneursvereniging en de eerste gouverneur in het land van Spaanstalige origine.

Zij behoort tot minstens 2 groepen bij wie Donald Trump zwaar achterophinkt ten opzichte van Hillary Clinton: vrouwen en Spaanstaligen. Ook werd New Mexico beschouwd als een staat die wellicht naar Clinton zal gaan maar waar Trump in november een waterkansje heeft. Het is de staat met het grootste aandeel Spaanstaligen.

Gouverneur Martinez heeft haar steun nog niet aan Trump toegekend. In het verleden had ze zware kritiek op onder meer zijn uitspraken over Mexicanen. Ze daagde niet op voor een Trump-meeting in de grootste stad van de staat, Albuquerque. Ze had verplichtingen in een stad die daar niet heel ver vandaan ligt, Santa Fe. Ze gaf tegenover verslaggevers aan dat ze het “echt druk” heeft.

Trump beschouwde het als een affront, en ging tijdens zijn meeting frontaal tegen haar in de aanval. “Ze doet de job niet”. Hij gaf haar de schuld van de hoge werkloosheid in Albuquerque, van het groeiend aantal mensen dat voedselhulp krijgt (die groeiende aantal dateren van voor ze aan de macht kwam). “Ze moet haar baan beter uitoefenen”, aldus Trump. “Misschien moet ik jullie gouverneur worden. Ze moet in beweging komen. Komaan gouverneur”.

Hij verweet haar ook dat ze Syrische vluchtelingen naar New Mexico haalde – terwijl ze zich daar juist tegen verzet heeft.

“Dom”

Martinez reageerde naderhand: dat Trump haar steun niet via getreiter zou krijgen. Ze zou afwachten met het toezeggen van haar steun tot “ze overtuigd is” dat hij in het belang van New Mexico zal handelen. “Tijdens zijn meeting heb ik daar niets over gehoord”.

De frontale aanval op een geliefde gouverneur wekte enige verbijstering in Republikeinse kringen en zelfs medestanders noemden het “dom”. Een andere Republikeinse gouverneur, John Kasich, tot voor kort zelf presidentskandidaat, sprak zijn steun uit voor Martinez.

Op een volgende meeting ging Trump, behalve tegen Democraat Hillary Clinton, ook te keer tegen zijn partijgenoten Nikki Haley, de gouverneur van South Carolina, tegen Marco Rubio, tegen Jeb Bush en tegen gewezen presidentskandidaat Mitt Romney, die “op het podium wandelde als een pinguïn”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Arme Mitt Romney, ik heb een winkel die meer waard is dan hij”.

De gemeenschappelijke noemer is dat het om Republikeinen gaat die hun steun nog niet aan Trump hebben toegekend, of die, zoals Bush en Romney, hebben verklaard at ze hem niet zullen steunen.

Volgens mensen uit de buurt van speaker Paul Ryan vertraagt dit alles de toenaderingspogingen tussen de speaker, die nog niet over de streep is, en Trump.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content