Donald Trump start eigen nieuwsuitzending

© REUTERS

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft maandagavond via Facebook een eigen nieuwsuitzending gebracht. Bedoeling is dat hij dit tot de verkiezingen volhoudt, maar volgens geruchten heeft hij grotere plannen.

De uitzending ging live om 18u30 New York tijd, dat is het tijdstip waarop de grote zenders – ABC, NBC en CBS – hun dagelijks halfuur nationaal nieuws uitzenden.

Zonder grote publiciteit plaatste Donald Trump daar zijn eigen halfuur tegenover. Het lokte volgens The Daily Beast een bescheiden 40.000 kijkers.

De uitzending bevatte een interview met Trumps campagnemanager Kellyanne Conway en de kijker zag ook fragmenten uit Trumps toespraak in Tampa, Florida.

Het eigen nieuwsbulletin past in Trumps niet-aflatende kritiek op de “oneerlijke media”, die volgens hem Hillary Clinton willen helpen verkiezen. Hij wil daar zijn eigen “ongefilterd” nieuws tegenover plaatsen.

Nieuwe zender?

Maar misschien is het wel meer dan dat. In de Amerikaanse pers wordt al maanden gespeculeerd over plannen van The Donald om na de verkiezingen met een eigen nieuwszender te beginnen: Trump News.

Daarbij zouden betrokken zijn: zijn schoonzoon Jared Kushner, eigenaar van het blad The Observer in New York, zijn campagneleider Steve Bannon, die tot voor kort de leiding had over de rechtse site Breitbart, en eventueel zelfs Roger Ailes, de ontslagen CEO van Fox News, al wordt ook beweerd dat sinds de debatten de verhouding tussen Ailes en Trump is bekoeld. Trump vond Ailes een zeur, en Ailes vond Trump ‘ongefocust’, volgens een relaas in New York Magazine. Ook: Ailes is gehouden aan een ontslagregeling die hem verbiedt om voor de concurrentie van Fox te werken. Het is niet duidelijk of daarmee de toen bestaande concurrentie werd bedoeld of concurrentie in het algemeen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content