Donald Trump presenteert binnenkort plannen voor politiehervorming

Donald Trump © belga

Volgens de woordvoerder van het Witte Huis Kayleigh McEnany heeft de president tien dagen lang hard aan de plannen gewerkt. Bedoeling is om de hervorming een van de komende dagen voor te stellen.

Wat zeker niet in het voorstel staat, is de beperking van de immuniteit van agenten, waar de Democraten van het Huis van Afgevaardigden voor pleiten. Zij vinden dat agenten sneller gestraft moeten worden voor geweldplegingen op burgers. Nu kunnen agenten niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor geweld als ze niet overduidelijk een wet overtreden.

Het Witte Huis vreest dat de agenten zonder die immuniteit ‘zich zouden terugtrekken in plaats van in te grijpen’. ‘Deze president weet dat de meeste politieagenten in dit land in wezen goed zijn’, aldus McEnany.

Sinds de dood van George Floyd, een zwarte man die in Minneapolis stierf nadat een politieagent hem bijna negen minuten lang in een nekklem hield, zijn er door het hele land protesten tegen systematisch racisme en excessief politiegeweld. Ook vindt de roep om een hervorming van de politie, onder het motte ‘Defund the police’, steeds meer aanhang onder, voornamelijk linkse, Amerikanen. De gemeenteraad van Minneapolis besloot zelfs al dat het het politiekorps wil ontmantelen. En de stad Los Angeles heeft 150 miljoen dollar aan bezuinigingen op de politie aankondigd.

Erfgoed

Trump liet zich op Twitter nog uit over de bestrijding van racisme in zijn land. Heel wat mensen opperen om de tien legerbases die naar Confederatie-generaals zijn vernoemd, een nieuwe naam te geven, maar daar denkt Trump niet aan. ‘Deze monumentale en krachtige bases zijn onderdeel van het grootse, Amerikaanse erfgoed. Mijn regering denkt er niet eens aan deze namen te wijzigen’, aldus de president.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1270787975719391233Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

De Confederatie bestond uit zuidelijke staten die tijdens de burgeroorlog tegen het noorden vochten en was tegen het afschaffen van de slavernij.

Monumenten van de Confederatie verwijderen

Voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden drong er woensdag bij het Congres op aangedrongen alle elf standbeelden van leiders en soldaten van de Confederatie te laten verwijderen bij het Capitool. ‘Hun beelden zijn een eerbetoon aan haat, niet aan erfgoed. Ze moeten worden verwijderd’, aldus Pelosi in een brief.

‘Monumenten voor mannen die wreedheid en barbarij bepleitten om zo’n duidelijk racistisch doel te bereiken, zijn een groteske belediging van de idealen’ van de Amerikaanse democratie en vrijheid, schrijft de Democraat.

In het Capitool, waar zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden zetelen, is een groot aantal monumenten aanwezig van figuren uit de Amerikaanse geschiedenis. Onder andere van Robert E. Lee, de opperbevelhebber van de strijdkrachten van de Confederatie, en Jefferson Davis die president was van de zuidelijke staten.

De Amerikaanse marine zei dinsdag dat het bezig was om de zuidelijke strijdvlag, rood met een blauwwit kruis en witte sterren, uit alle openbare ruimtes op haar installaties, schepen en vliegtuigen te verbieden. Veel Amerikanen zien die vlag als teken van racisme.

De populaire Amerikaanse autosportklasse NASCAR doet de confederatievlag ook in de ban bij zijn wedstrijden.

Partner Content