Het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Time heeft Donald Trump uitgeroepen tot 'person of the year'. Het is al de 90ste keer dat Time 's werelds meest invloedrijke persoon 'ten goede of ten kwade' kiest. Vorig jaar viel de eer nog te beurt aan Duits bondskanselier Angela Merkel, de eerste vrouw in bijna dertig jaar. 'Het is een heel erg grote eer', zo reageerde Donald Trump op de Amerikaanse televisie.

Time koos voor Donald Trump wegens zijn - voor velen onverwachte - overwinning bij de presidentsverkiezingen. 'Omdat hij de Verenigde Staten eraan herinnerde dat demagogie zich voedt op wanhoop en dat de waarheid maar zo krachtig is als het geloof in zij die haar verkondigen, omdat hij een verborgen electoraat kon bevrijden door haar woede en angsten mainstream te maken en omdat hij de politieke cultuur van morgen heeft vorm gegeven door die van gisteren te slopen, is Donald Trump Time's persoon van het jaar', zo schrijft het magazine.

Clinton en hackers vervolledigen top 3

Zijn opponente in de strijd om het Witte Huis, de Democrate Hillary Clinton, strandt op de tweede plaats. Time beschrijft haar als iemand die na decennia als advocate, First Lady, senator en minister 'evenveel herinnerd zal worden voor wat ze niet deed als als voor ze wel deed. Ze is de vrouw die bijna president werd, ze is wat kon zijn en wat ooit zal zijn.'

Op de derde plaats staan 'hackers', die dit jaar hun invloed toonden door digitale inbraken bij onder meer de Amerikaanse Justitie, de belastingdiensten, atletes als Simone Biles en Serena Williams, en bedrijven met heel wat privéinformatie waaronder LinkedIn en Yahoo. Ook in de Amerikaanse verkiezingsstrijd bleven ze niet onbetuigd, doordat hackers compromitterende mails van in het hart van de Democratische partij blootlegden.

Nog op de shortlist staan Turkse president Erdogan, de wetenschappers die een techniek ontwikkelden om DNA te manipuleren en te herprogrammeren, en popicoon Beyoncé.

Ook Knack verkoos Trump tot persoon van het jaar. Lees het essay van Joris Luyendyck: Waarom Amerika een gestoorde man als president koos

(SK)

Het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Time heeft Donald Trump uitgeroepen tot 'person of the year'. Het is al de 90ste keer dat Time 's werelds meest invloedrijke persoon 'ten goede of ten kwade' kiest. Vorig jaar viel de eer nog te beurt aan Duits bondskanselier Angela Merkel, de eerste vrouw in bijna dertig jaar. 'Het is een heel erg grote eer', zo reageerde Donald Trump op de Amerikaanse televisie.Time koos voor Donald Trump wegens zijn - voor velen onverwachte - overwinning bij de presidentsverkiezingen. 'Omdat hij de Verenigde Staten eraan herinnerde dat demagogie zich voedt op wanhoop en dat de waarheid maar zo krachtig is als het geloof in zij die haar verkondigen, omdat hij een verborgen electoraat kon bevrijden door haar woede en angsten mainstream te maken en omdat hij de politieke cultuur van morgen heeft vorm gegeven door die van gisteren te slopen, is Donald Trump Time's persoon van het jaar', zo schrijft het magazine.Zijn opponente in de strijd om het Witte Huis, de Democrate Hillary Clinton, strandt op de tweede plaats. Time beschrijft haar als iemand die na decennia als advocate, First Lady, senator en minister 'evenveel herinnerd zal worden voor wat ze niet deed als als voor ze wel deed. Ze is de vrouw die bijna president werd, ze is wat kon zijn en wat ooit zal zijn.'Op de derde plaats staan 'hackers', die dit jaar hun invloed toonden door digitale inbraken bij onder meer de Amerikaanse Justitie, de belastingdiensten, atletes als Simone Biles en Serena Williams, en bedrijven met heel wat privéinformatie waaronder LinkedIn en Yahoo. Ook in de Amerikaanse verkiezingsstrijd bleven ze niet onbetuigd, doordat hackers compromitterende mails van in het hart van de Democratische partij blootlegden.Nog op de shortlist staan Turkse president Erdogan, de wetenschappers die een techniek ontwikkelden om DNA te manipuleren en te herprogrammeren, en popicoon Beyoncé.(SK)