De Amerikaanse president Donald Trump voelt zich in de steek gelaten door het Hooggerechtshof. Dat wees een klacht van de staat Texas tegen de verkiezingsresultaten af. Die staat vond dat vier belangrijke staten waar de Democraat Joe Biden won, Pennsylvania, Georgia, Michigan en Wisconsin, in de fout waren gegaan bij het wijzigen van verkiezingsprocedures. De staten zelf hadden de uitslag van de verkiezingen van 3 november al gecertificeerd.

Texas heeft geen wettelijke grond om zich te mengen in de verkiezingen in een andere staat, zegt de rechtbank vrijdag.

Nieuwe nederlaag

Het besluit van het Hooggerechtshof is een nieuwe juridische nederlaag voor Trump, die zelf drie van de negen hoge rechters heeft benoemd. 'Het Hooggerechtshof heeft ons echt in de steek gelaten. Geen wijsheid. Geen moed', concludeerde hij op Twitter.

Trump zei dat hij een recordaantal stemmen heeft gekregen voor een zittende president, maar dat het hof toch besloot de zaak 'in een oogwenk' te verwerpen. Hij klaagde ook dat het hof niet inhoudelijk heeft gekeken 'naar de vele redenen' dat de zaak was aangespannen.

Steun

De klacht was ingediend door Ken Paxton, de minister van justitie van de staat Texas. Hij wilde uitstel van de certificeringsdeadline zodat onregelmatigheden, waar hij vermoedens van had maar geen bewijs voor is, verder onderzocht konden worden.

Zeventien staten dienden een brief in waarin ze hun steun uitspraken voor de zaak. Het ging om Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Utah and West Virginia.

Ook 120 Republikeinen in het Huis der Afgevaardigden en het Witte Huis zelf schaarden zich achter Paxton. Woensdag tweette president Donald Trump nog dat zijn team zich met de zaak zou gaan bezighouden.

Lees ook:

De Amerikaanse president Donald Trump voelt zich in de steek gelaten door het Hooggerechtshof. Dat wees een klacht van de staat Texas tegen de verkiezingsresultaten af. Die staat vond dat vier belangrijke staten waar de Democraat Joe Biden won, Pennsylvania, Georgia, Michigan en Wisconsin, in de fout waren gegaan bij het wijzigen van verkiezingsprocedures. De staten zelf hadden de uitslag van de verkiezingen van 3 november al gecertificeerd. Texas heeft geen wettelijke grond om zich te mengen in de verkiezingen in een andere staat, zegt de rechtbank vrijdag.Het besluit van het Hooggerechtshof is een nieuwe juridische nederlaag voor Trump, die zelf drie van de negen hoge rechters heeft benoemd. 'Het Hooggerechtshof heeft ons echt in de steek gelaten. Geen wijsheid. Geen moed', concludeerde hij op Twitter. Trump zei dat hij een recordaantal stemmen heeft gekregen voor een zittende president, maar dat het hof toch besloot de zaak 'in een oogwenk' te verwerpen. Hij klaagde ook dat het hof niet inhoudelijk heeft gekeken 'naar de vele redenen' dat de zaak was aangespannen.De klacht was ingediend door Ken Paxton, de minister van justitie van de staat Texas. Hij wilde uitstel van de certificeringsdeadline zodat onregelmatigheden, waar hij vermoedens van had maar geen bewijs voor is, verder onderzocht konden worden. Zeventien staten dienden een brief in waarin ze hun steun uitspraken voor de zaak. Het ging om Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Utah and West Virginia.Ook 120 Republikeinen in het Huis der Afgevaardigden en het Witte Huis zelf schaarden zich achter Paxton. Woensdag tweette president Donald Trump nog dat zijn team zich met de zaak zou gaan bezighouden.Lees ook: