Donald Trump, met vakantie, ‘werkt hard’ om naar Mexico vertrekkende fabriek in VS te houden

Donald Trump landt in West Palm Beach, Florida, voor een familievakantie © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Terwijl hij met zijn familie Thanksgiving vierde in Mar-a-Lago, zijn exclusieve club in Florida, liet Donald Trump via Twitter weten dat hij “hard werkte” om de Carrier-fabriek in het land te houden. Deze producent van verwarmingselementen verhuist binnenkort naar Mexico.

Donald Trump en familie trokken zich voor de klassieke Amerikaanse feestdag terug in de exclusieve Trump-club Mar-a-Lago in West Palm Beach. Lidmaatschap kost volgens nieuwssite Politico 100.000 dollar (95.000 euro), en daar bovenop betalen leden een jaargeld van 14.000 dollar. Er hangt een golfterrein aan de club vast, waar The Donald nog weleens gebruik van maakt. Politico kreeg geen informatie over de exacte activiteiten van de familie van de nieuwe president en evenmin over het menu, behalve dat het om een buffet ging.

In een tweet wilde Trump zelf wel wat kwijt over zijn activiteiten.

“Ik ben hard aan het werk, zelfs op Thanksgiving, probeer Carrier zover te krijgen om A.C. fabriek in de VS (Indiana) te houden. MAAK VOORUITGANG – Zullen het snel weten!”

Begin dit jaar, meer precies op 10 februari, Aswoensdag, maakte de directie van Carrier in Indianapolis bekend dat de fabriek, die 1.400 mensen tewerkstelt, vanaf 2017 zal beginnen te verhuizen naar Monterrey, Mexico. De verhuis zou zijn voltooid tegen 2019.

Het nieuws maakte des te meer indruk omdat de werknemers koud gepakt werden, en de voorzitter van de directie, Chris Nelson, de verhuis voorstelde als “de beste manier om competitief te blijven en het bedrijf op lange termijn te beschermen”. Carrier zou door de verhuis per jaar 65 miljoen dollar besparen, voornamelijk op lonen.

Het YouTube-filmpje van de aankondiging plus de woedende en ontdane reacties van de ochtendploeg werd miljoenen keren bekeken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Carrier dook ook op in de presidentscampagne, waar Donald Trump dag na dag beloofde dat met hem als president bedrijven niet langer zouden vertrekken. Hij stelde een speciale belasting in het vooruitzicht op producten die het bedrijf vanuit Mexico naar de VS zou exporteren. Hij zei dat hij in het geval van bedrijfssluitingen persoonlijk zou bellen met de directie.

Zoals in zijn tweet bleef Trump tijdens de campagne Carrier voorstellen als een bedrijf van airco-apparaten (A.C.). De afdeling die in de staat Tennessee airconditioners produceert blijft echter vooralsnog in het land, daar waar de fabriek in Indianapolis, die warmte-elementen produceert, verhuist.

Carrier antwoordde in reactie op de tweet van Trump dat er inderdaad “discussies zijn met de komende regering”, maar dat “er op dit ogenblik niets te melden valt”.

Trump deed vorige week alsof hij een filiaal van Ford in het land gehouden had, nadat het bedrijf besliste dat het de Ford Lincoln sportwagen in Kentucky zou blijven produceren. Ford meldde later dat het nooit van plan was geweest die fabriek te verhuizen.

Veiligheidsmaatregelen

De aankomende president moge dan zelf werken tijdens zijn vakantie, hij zet ook veel volk aan het werk. Nadat de veiligheidsdiensten eerst de handen vol hadden om Trump Tower in New York te beveiligen – een toren met een restaurant, winkels en een koffiehuis, gelegen in hartje Manhattan, aan Fifth Avenue – moeten ze nu aan Mar-a-Lago beveiligen, een immense club die dichtbij een jachthaven en een vliegveld ligt. Trump probeerde ooit de laag overvliegende lijntoestellen van zijn eigendom weg te houden, en zal daar nu, als president, en uit veiligheidsoverwegingen, wellicht in slagen.

Partner Content