Donald Trump: ‘Er zijn vroege tekenen van kiesfraude’

Donald Trump op 3 september 2022. © Reuters

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen in 2020 nooit heeft erkend, gewaagde dinsdag van vroege tekenen van fraude bij de briefstemmen in Pennsylvania tijdens de tussentijdse verkiezingen.

De staat Pennsylvania is cruciaal in de komende midterms.

‘Daar gaan we weer! Kiesfraude!’, schreef de Republikeinse ex-president op zijn sociale netwerk, Truth Social. In het bericht vermeldde hij een artikel van een activistische website waarin wordt beweerd dat de autoriteiten van Pennsylvania honderdduizenden stembiljetten verstuurden naar kiezers wier identiteit niet was ‘geverifieerd’.

Verkiezingsfunctionarissen in de staat, waar vooral de verkiezing van een nieuwe senator op het scherp an de snee gebeurt, wezen de beschuldigingen van de hand. 

‘De Democraten spelen nog steeds spelletjes, omdat ze weten dat ze in de problemen zitten’, dixit Donald Trump. ‘Gelukkig houden patriotten en verkozenen dit nauwlettend in de gaten’, vervolgde de voormalige leider, die alomtegenwoordig is in de campagne voor de tussentijdse verkiezingen.

De midterms vinden plaats in een bijzonder gespannen klimaat. De autoriteiten vrezen dat desinformatie en diepe politieke verdeeldheid kunnen uitmonden in geweld. Sommige kiesagenten en gekozen vertegenwoordigers hebben al een toename van bedreigingen en intimidatie gemeld.

In 2020 beschuldigde Trump de autoriteiten van verschillende staten, en onder meer dus Pennsylvania, er al van de presidentsverkiezingen te hebben gestolen door het manipuleren van de briefstemmen. Bewijzen voor die claim kon hij niet voorleggen. Miljoenen Amerikanen, en een meerderheid van Republikeinse kiezers, blijven echter in de theorie geloven.

Partner Content