Donald Trump eet taco’s op Mexicaanse feestdag: ‘Kan de taco president worden in plaats van Trump?’

Trump eet taco's © Twitter
Rudi Rotthier

Als presidentskandidaat Donald Trump één groep mensen geschoffeerd heeft, dan Mexicanen. Op de vijfde mei, een feestdag voor sommigen in Mexico en de VS, stuurde hij een verzoeningsfoto de wereld in. De reacties op Twitter waren ergens tussen bijtend en bitterzoet.

Toen hij op 16 juni vorig jaar zijn kandidatuur bekendmaakte, was wellicht het meest op tv herhaalde zinnetje uit de toespraak dat waarin Donald Trump Mexicaanse illegalen “verkrachters” noemde. Het spreekt vanzelf dat Mexicanen, en bij uitbreiding Spaanstaligen, hem dat niet in dank hebben afgenomen. In peilingen bij Spaanstaligen ligt Trumps rivaal Hillary Clinton een heel lange straat voor. Volgens een van die peilingen heeft 12 procent van de Spaanstaligen in de VS een “positieve indruk” van de zakenman. 77 procent lust hem rauw.

Op Cinco de Mayo, 5 mei, de dag dat Mexicanen een overwinning op de Fransen herdenken, ondernam de “waarschijnlijke genomineerde” van de Republikeinen via Facebook en Twitter een niet zo subtiele toenaderingspoging.

Hij verspreidde een foto van zichzelf terwijl hij taco’s at in zijn kantoor in Trump Tower. Karakteristiek genoeg maakte Trump van de gelegenheid gebruik om zijn restaurant publiciteit mee te geven. “Gelukkige Cinco de Mayo! De beste open taco’s worden geserveerd in Trump Tower Grill. Ik hou van Spaanstaligen!”

Dat restaurant zag een record aan bestellingen voor de tacoschotel binnenlopen, die trouwens voor 13,5 dollar (12 euro) wordt verkocht – relatief goedkoop voor Trump Tower. Dat deel van de missie was dus al geslaagd.

‘Hopelijk geen diarree’

Maar velen waren verre van overtuigd door de toenaderingspoging.

Sommigen wezen hem op de vermeende feitelijke fouten: 5 mei is geen officiële feestdag in Mexico, en al helemaal niet voor niet-Mexicanen. “Mexicanen eten hun sla niet uit zo’n taco-constructie”.

Janet Murguia, voorzitter van een burgerrechtbeweging voor Spaanstaligen, La Raza, tweette, dat Trump zelfs in deze toenaderingspoging “beledigend” was. “Een taco eten of een sombrero dragen volstaat niet voor Spaanstaligen in 2016”.

De meesten namen het iets minder serieus.

Vincente Fox, oud-president van Mexico, reageerde volgens The Boston Globe als volgt: “Ik hoop dat hij geen diarree krijgt”.

De meest gelikete en door velen gekopieerde reactie op de oorspronkelijke tweet kwam eerst van ene Kelynne Reed: “Kan de open taco president worden in de plaats van Trump?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content