De verwachting was dat het nieuwe team de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zou stuwen in de richting van nog forser gedrag, maar tot de verbazing van velen toonde hij zich in zijn eerste toespraak bij momenten ook milder. Voor het eerst sinds hij in juni vorig jaar zijn campagne startte, had hij het over "spijt" (vanaf de 40ste seconde in het bijgevoegd fragment).

"Soms", zei hij, en hij las zijn toespraak in Charlotte, North Carolina, af van een teleprompter, "in de hitte van een debat, en terwijl het over vele onderwerpen gaat, kies je niet de juiste woorden of zeg je de verkeerde dingen. Ik heb dat gedaan". Hij liet de uitspraak vergezeld gaan van wat geïnterpreteerd kon worden een verontschuldigende glimlach. "En geloof het of niet: dat spijt me. Ik betreur het echt, in het bijzonder waar dat persoonlijke pijn kon veroorzaken. Er staat te veel op het spel om met deze zaken bezig te zijn. Maar een ding: ik kan jullie dit beloven. Ik zal jullie altijd de waarheid vertellen". En hij ging verder met te argumenteren dat hij degenen die geen stem hadden een stem zou geven, elk vergeten deel van het land zou vertegenwoordigen, en hij reikte de hand naar zwarte Amerikanen.

Vrouwelijke kiezers

Zijn tegenstanders gaven meteen aan dat het niet specifiek was, dat Trump niet duidelijk maakte welke uitspraken hij betreurde en dat Trump ook buiten debatten wel wat mensen heeft uitgescholden. Anderen vroegen zich af of hij ook "spijt" zou betuigen als hij geen achterstand had in de peilingen. Nog een groep merkte op dat spijt niet hetzelfde is als een excuus.

Maar los daarvan: dit was voor het eerst sinds hij in juni 2015 zijn kandidatuur voor het presidentschap heeft gesteld dat er een spijtbetuiging is gekomen. En hij heeft toch wel wat mensen beledigd, van Mexicanen en moslims over krijgsgevangene John McCain en Fox-journaliste Megyn Kelly tot de ouders van een gesneuvelde kapitein.

Waarnemers zien in de toespraak en de milde passage de invloed van zijn nieuwe campagneleider Kellyanne Conway, die als een van haar opdrachten heeft om Trump verteerbaar te maken voor vrouwelijke kiezers, en als het kan ook voor kiezers uit minderheden.

De verwachting was dat het nieuwe team de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zou stuwen in de richting van nog forser gedrag, maar tot de verbazing van velen toonde hij zich in zijn eerste toespraak bij momenten ook milder. Voor het eerst sinds hij in juni vorig jaar zijn campagne startte, had hij het over "spijt" (vanaf de 40ste seconde in het bijgevoegd fragment). "Soms", zei hij, en hij las zijn toespraak in Charlotte, North Carolina, af van een teleprompter, "in de hitte van een debat, en terwijl het over vele onderwerpen gaat, kies je niet de juiste woorden of zeg je de verkeerde dingen. Ik heb dat gedaan". Hij liet de uitspraak vergezeld gaan van wat geïnterpreteerd kon worden een verontschuldigende glimlach. "En geloof het of niet: dat spijt me. Ik betreur het echt, in het bijzonder waar dat persoonlijke pijn kon veroorzaken. Er staat te veel op het spel om met deze zaken bezig te zijn. Maar een ding: ik kan jullie dit beloven. Ik zal jullie altijd de waarheid vertellen". En hij ging verder met te argumenteren dat hij degenen die geen stem hadden een stem zou geven, elk vergeten deel van het land zou vertegenwoordigen, en hij reikte de hand naar zwarte Amerikanen.Zijn tegenstanders gaven meteen aan dat het niet specifiek was, dat Trump niet duidelijk maakte welke uitspraken hij betreurde en dat Trump ook buiten debatten wel wat mensen heeft uitgescholden. Anderen vroegen zich af of hij ook "spijt" zou betuigen als hij geen achterstand had in de peilingen. Nog een groep merkte op dat spijt niet hetzelfde is als een excuus. Maar los daarvan: dit was voor het eerst sinds hij in juni 2015 zijn kandidatuur voor het presidentschap heeft gesteld dat er een spijtbetuiging is gekomen. En hij heeft toch wel wat mensen beledigd, van Mexicanen en moslims over krijgsgevangene John McCain en Fox-journaliste Megyn Kelly tot de ouders van een gesneuvelde kapitein. Waarnemers zien in de toespraak en de milde passage de invloed van zijn nieuwe campagneleider Kellyanne Conway, die als een van haar opdrachten heeft om Trump verteerbaar te maken voor vrouwelijke kiezers, en als het kan ook voor kiezers uit minderheden.