Donald Trump brengt verrassingsbezoek aan Afghanistan en hervat gesprekken met Taliban

Donald Trump bezoekt de troepen in Afghanistan. © Belga Image

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een onverwacht bezoek gebracht aan Afghanistan. Hij ontmoette er de Amerikaanse troepen en sprak ook met de Afghaanse president Ashraf Ghani. De president kondigde aan dat de onderhandelingen met de taliban worden hernomen.

Trumps bezoek aan de Amerikaanse soldaten in de basis van Bagram vond plaats naar aanleiding van de feestdag Thanksgiving.

De president bracht dan ook enkele uren op de basis door. Hij schoof ook mee aan tafel voor een traditionele Thanksgiving-maaltijd, met kalkoen en puree.

Het initiatief was om veiligheidsredenen niet op voorhand aangekondigd.

Volgens de meegereisde journalisten maakte de Amerikaanse president ook duidelijk hij dat de vredesgesprekken met de jihadistische taliban wil laten heropstarten. Die onderhandelingen werden in september door de VS afgebroken naar aanleiding van een door de taliban opgeëiste aanslag in de omgeving van het NAVO-hoofdkwartier in Kaboel.

‘De taliban willen een deal sluiten en we hebben hen ontmoet. We hebben hen gezegd dat er een staakt-het-vuren moest komen, maar zij wilden geen staakt-het-vuren. Nu willen ze wel een staakt-het-vuren. En ik denk dat het op die manier kan werken’, zo luidt de typische Trump-quote waarmee de gesprekken werden aangekondigd.

Voorts herhaalde hij dat hij het aantal Amerikaanse soldaten in het land wil laten dalen. Het is de bedoeling dat er van de 12.000 à 13.000 Amerikaanse militairen nog 8600 overblijven.

Het ging om het eerste bezoek van Trump aan Afghanistan sinds hij begin 2017 president werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content