Doe mee aan de Europese versie van Het Grote Gelijk

© Het Grote Gelijk

Hoe vaak gaat u in gesprek met iemand met een andere mening? En weet u hoe de rest van Europa naar de wereld kijkt? Neem nu deel aan de Europese versie van Het Grote Gelijk en doorbreek uw filterbubbel.

Hebt u ooit al een gesprek gevoerd met een Franse truckchauffeur die zich bij de ‘gele hesjes’ aansloot of met een Britse brexiteer?

Het Grote Gelijk wil u uit uw filterbubbel halen door u samen te brengen met een Europeaan met een andere kijk op de wereld.

Lezers van media uit minstens veertien Europese landen beantwoorden dezelfde zeven controversiële ja-neenvragen. Vervolgens koppelen we u aan een Europeaan die op zoveel mogelijk vragen een verschillend antwoord gaf.

Zo kunt u in gesprek gaan met een tegenpool, die u normaliter niet snel zou ontmoeten. Stelt u uw kijk op de wereld bij?

Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Wat is het verschil tussen het Belgische en het Europese evenement?

Het Belgische evenement wordt georganiseerd door Knack in samenwerking met De Standaard, Bruzz en StampMedia. Op zaterdag 4 mei kunt u een Vlaming of een Brusselaar ontmoeten die bij u in de buurt woont en een andere mening heeft dan u.

Het Europese evenement is een initiatief van het Duitse Zeit Online, waar media uit veertien landen aan deelnemen. In alle landen krijgen deelnemers dezelfde zeven stellingen voorgeschoteld. Op basis daarvanzult u gekoppeld worden aan een tegenpool – als dat mogelijk is uit een van onze buurlanden. U kunt uw tegenpool ontmoeten op 11 mei, persoonlijk of via een videocall.

Ik heb me ingeschreven voor het Europese evenement, maar wil liever met een andere Belg in contact komen.

U kunt zich zowel voor het Europese als voor het Belgische evenement inschrijven.

Als u uw inschrijving wilt annuleren, kan dat via de uitschrijfknop in de bevestigingsmail. Dat is hoffelijk, want als u zich niet uitschrijft, zal de persoon die aan u gekoppeld wordt met niemand in gesprek kunnen gaan.

Kan ik mij zowel voor het Europese als voor het Belgische evenement inschrijven?

Dat kan. Het Belgische evenement zal plaatsvinden op 4 mei, het Europese evenement een week later op 11 mei. Zo heeft u de kans om zowel een Vlaming of Brusselaar als een Europeaan te ontmoeten. Hou dan wel beide zaterdagen vrij.

Waar en wanneer kan ik me inschrijven?

Inschrijven voor het Europese evenement kan hierboven vanaf dinsdag 5 maart tot en met woensdag 10 april. Inschrijven voor het Belgische evenement doet u hier.

We schotelen u zeven provocerende vragen voor, waarop u met ja of neen kunt antwoorden. Vervolgens vragen we u iets meer over uzelf te vertellen, om het gesprek op gang te brengen als u in mei uw tegenpool ontmoet. We hebben ook uw contactgegevens nodig, zodat we u met uw gesprekspartner in contact kunnen brengen.

Wat zijn de voorwaarden voor deelname?

Iedereen die achttien jaar oud is of ouder kan deelnemen. Het gesprek met uw Europese tegenpool zal vermoedelijk in het Engels plaatsvinden, dus bij voorkeur kunt u zich in het Engels uitdrukken. Dat hoeft echter niet foutloos te zijn.

De voorwaarde is dat u hoffelijk blijft en zich openstelt voor de mening van uw gesprekspartner tijdens jullie ontmoeting. U moet zich kunnen vrijmaken op 11 mei.

Wat hebben My Country Talks en Europe Talks hiermee te maken?

Voor de Europese editie werkt Het Grote Gelijk samen met media uit minstens veertien verschillende landen. Zo kunnen we u aan een buitenlandse gesprekspartner voorstellen.

De overkoepelende titel voor het project is Europe Talks. Maar elke mediapartner geeft zijn eigen lokale naam aan het evenement. Bij ons is dat Het Grote Gelijk.

Alle mails die u in het kader van Het Grote Gelijk zal ontvangen, worden verstuurd door knack@mycountrytalks.org. My Country Talks is de software waarmee het evenement wordt opgezet. De software werd ontwikkeld door de Duitse nieuwswebsite Zeit Online. Die bracht in 2017 en 2018 al duizenden Duitsers bij elkaar onder de noemer Deutschland spricht.

Waarom moet ik bij het registreren mijn e-mailadres en telefoonnummer opgeven?

Uw e-mailadres gebruiken we om u op de hoogte te houden van het proces: om u uw gesprekspartner voor te stellen, om u om feedback te vragen… We zullen uw e-mailadres ook doorgeven aan uw tegenpool, zodat jullie elkaar kunnen contacteren.

Uw telefoonnummer geven we aan niemand door. Dat gebruiken we alleen om uw inschrijving te verifiëren. Mogelijk kan de redactie u op dit nummer ook contacteren voor een artikel over het evenement. Het staat u vrij om daar al dan niet aan mee te werken.

Wat met mijn privacy?

Uw gegevens worden beschermd, lees er hier alles over.

Wie zijn de partners van Het Grote Gelijk?

Voor de Europese versie trekt het Duitse Zeit Online aan de kar. Daarnaast doen Arte.tv, The Financial Times, Der Standard, Helsingin Sanomat, HuffPost, La Repubblica, SkyTG24, Morgenbladet, Politiken, Capital, Delfi, EfSyn en Gazeta Wyborcza mee.

Op basis van welke criteria wordt mijn gesprekspartner gekozen?

Na het afsluiten van de inschrijvingen worden alle kandidaten, ongeacht via welk medium ze zich hebben ingeschreven, bij elkaar gezet voor een geautomatiseerde koppeling.

Wij zullen u een gesprekspartner uit een van onze buurlanden voorstellen die op zoveel mogelijk stellingen een verschillend antwoord heeft gegeven.

Wanneer weet ik wie ik ga ontmoeten?

Na het afsluiten van de inschrijvingen worden de deelnemers aan elkaar gekoppeld. U krijgt midden april een e-mail waarin we u een geanonimiseerde gesprekspartner voorstellen. Als zowel u als uw partner aangeven elkaar te willen ontmoeten, krijgen jullie elkaars e-mailadres. Uw telefoonnummer of adres wordt niet gedeeld. Jullie kunnen zelf afspreken waar jullie elkaar zullen ontmoeten en hoe jullie elkaar kunnen herkennen.

Waar en wanneer ontmoet ik mijn Europese tegenpool?

De Europese editie van Het Grote Gelijk vindt plaats op zaterdag 11 mei.

Idealiter ontmoeten jullie elkaar persoonlijk: op een plek die voor u beiden makkelijk bereikbaar is, in de woonplaats van een van u beiden of ergens halverwege.

Als dat praktisch niet haalbaar is, kunnen jullie ook een videogesprek opzetten met gratis tools als Skype of Google Hangouts.

Alle Europese partners organiseren die dag ook een fysiek evenement in Brussel, waar deelnemers uit alle landen aanwezig zullen zijn.

Wat gebeurt er precies tijdens de ontmoeting?

Er zijn geen echte spelregels: start gewoon een gesprek. U kan vertrekken van de stellingen of van de persoonlijke informatie die u over uzelf gaf.

Voor een goed gesprek is het belangrijk dat u luistert naar wat uw gesprekspartner te zeggen heeft en dat u openstaat voor elkaars standpunt. Blijf hoffelijk. Hoe de discussie verloopt en waar u elkaar ontmoet, is aan u. Knack en de andere partners van Het Grote Gelijk kunnen daar niet verantwoordelijk voor worden gesteld.

Wat gebeurt er na onze ontmoeting?

Wij zijn benieuwd naar uw ervaring. U kan ons uw feedback bezorgen via een online formulier. Hoe verliep de ontmoeting? Wat heeft u onthouden van het gesprek? U kunt daar ook een selfie van u beiden uploaden.

Uiteraard staat het u vrij om ook na Het Grote Gelijk contact te houden met uw tegenpool.

De ontmoeting was geen succes. Wat nu?

Het Grote Gelijk is een experiment. Er kan veel gebeuren wanneer twee mensen met tegengestelde visies elkaar ontmoeten. Het is jammer wanneer het tegenvalt, maar we hopen dat u een volgende keer toch opnieuw wilt deelnemen.

Partner Content