De tropische cycloon Seroja zaaide chaos in de gebieden tussen Flores in Indonesië en Oost-Timor. Duizenden mensen moesten onderdak zoeken in opvangcentra. De storm is intussen op weg naar Australië.

In Indonesië zijn minstens 86 mensen omgekomen en zijn 71 anderen als vermist opgegeven. In Oost-Timor zijn 27 doden gevallen. De meesten van hen kwamen om in de hoofdstad Dili.

Overstromingen en aardverschuivingen komen wel vaker voor in de Indonesische archipel, zeker tijdens het regenseizoen.

Modderstroom van vulkaan

Daarnaast zijn in Indonesië zeker 18 mensen omgekomen en 62 vermist nadat een modderstroom van vulkanoclastisch materiaal door verschillende dorpen op het Indonesische eiland Lembata raasde.

De vulkanische brokstukken, gekend als lahars, kwamen van de Lewotolo-vulkaan en verzwolgen zondag verschillende huizen na hevige regenval. Veertien dorpen zijn nog onbereikbaar voor de hulpdiensten. De Lewatolo roert zich al enkele maanden. De vulkaan in het noorden van het eiland is ruim 1400 meter hoog. De laatste grote uitbarsting was in 2012. Indonesië ligt in de zogenaamde "Pacifische ring van vuur", een gebied met een hoge vulkanische activiteit en zo'n 128 actieve vulkanen.

De tropische cycloon Seroja zaaide chaos in de gebieden tussen Flores in Indonesië en Oost-Timor. Duizenden mensen moesten onderdak zoeken in opvangcentra. De storm is intussen op weg naar Australië.In Indonesië zijn minstens 86 mensen omgekomen en zijn 71 anderen als vermist opgegeven. In Oost-Timor zijn 27 doden gevallen. De meesten van hen kwamen om in de hoofdstad Dili.Overstromingen en aardverschuivingen komen wel vaker voor in de Indonesische archipel, zeker tijdens het regenseizoen.Daarnaast zijn in Indonesië zeker 18 mensen omgekomen en 62 vermist nadat een modderstroom van vulkanoclastisch materiaal door verschillende dorpen op het Indonesische eiland Lembata raasde. De vulkanische brokstukken, gekend als lahars, kwamen van de Lewotolo-vulkaan en verzwolgen zondag verschillende huizen na hevige regenval. Veertien dorpen zijn nog onbereikbaar voor de hulpdiensten. De Lewatolo roert zich al enkele maanden. De vulkaan in het noorden van het eiland is ruim 1400 meter hoog. De laatste grote uitbarsting was in 2012. Indonesië ligt in de zogenaamde "Pacifische ring van vuur", een gebied met een hoge vulkanische activiteit en zo'n 128 actieve vulkanen.