Dodentol van gifgasaanval in Syrië loopt op: 58 slachtoffers

Vernieling in Arihan in de Syrische provincie Idlib (archiefbeeld) © Belga

Bij een gifgasaanval in de Syrische provincie Idlib zijn 58 mensen om het leven gekomen. Wie het gifgas inzette, is onduidelijk. Frankrijk vraagt intussen een spoedbijeenkomst van de VN-veiligheidsraad.

Bij een luchtaanval met gifgas zijn in het noordwesten van Syrië minstens 58 mensen om het leven gekomen en tientallen anderen gewond geraakt, onder wie vrouwen en kinderen. De aanval gebeurde op Khan Sjeikhoen in de provincie Idlib. Dat maakte het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bekend, een in Groot-Brittanië gevestigd informatiebureau dat van dichtbij het Syrische conflict volgt en zelf cijfers en informatie over de oorlog verspreidt.

Wat de aard van het gas was zei het Observatorium niet. Rusland liet intussen al weten dat het geen aanval heeft gepleegd in de provincie Idlib.

Het ziekenhuis dat zich ontfermde over de gewonden van de luchtaanval is later op de dag zelf ook gebombardeerd. De raid viseerde een deel van het ziekenhuis, zo stelde een correspondent van het Franse persbureau AFP vast. Er is behoordelijk wat schade aangericht. Of het bombardement op het ziekenhuis al dan niet bijkomende slachtoffers heeft gemaakt is nog onduidelijk.

Frankrijk heeft na de aanval bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd.

Chloorgas

De afgelopen maanden beschuldigden onderzoekers van de Verenigde Naties het Syrische bewind er al van chloorgas ingezet te hebben, in het bijzonder bij de strijd om de stad Aleppo. Het bewind heeft officieel wel zijn gifgasvoorraden vernietigd, maar chloor valt daar niet onder.

Partner Content