De meeste slachtoffers zijn manifestanten. Maar er zijn ook al minstens zes politiemensen om het leven gekomen bij het gewelddadige protest.

De Iraakse mensenrechtencommissie deelde niet mee waar de slachtoffers gevallen zijn. Maar het is wel bekend dat er in één ziekenhuis in Bagdad zeker achttien doden geteld werden.

In Bagdad en in verschillende - voornamelijk sjiitische - steden in het zuiden van het land komen de burgers al sinds dinsdag op straat om te protesteren.

De woede van de betogers richt zich onder meer tegen de corruptie en de politieke stilstand. Ze eisen dat er iets gedaan wordt aan de werkloosheid, vooral bij jongeren, en vragen de oprichting van functionele openbare diensten.

Het protest in Irak is spontaan ontstaan, voornamelijk via oproepen op sociaalnetwerksites.

Geen enkele partij of politieke of religieuze leider ligt aan de basis, wat ongezien is in Irak.

De regering van Adel Abdel Mahdi, die eind deze maand één jaar aan de macht is, heeft de protesten tot dusver hardhandig aangepakt.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de regering en de demonstranten intussen opgeroepen tot een dialoog. Hij vraagt alle betrokkenen om 'uiterste terughoudendheid' aan de dag te leggen.

De meeste slachtoffers zijn manifestanten. Maar er zijn ook al minstens zes politiemensen om het leven gekomen bij het gewelddadige protest. De Iraakse mensenrechtencommissie deelde niet mee waar de slachtoffers gevallen zijn. Maar het is wel bekend dat er in één ziekenhuis in Bagdad zeker achttien doden geteld werden. In Bagdad en in verschillende - voornamelijk sjiitische - steden in het zuiden van het land komen de burgers al sinds dinsdag op straat om te protesteren. De woede van de betogers richt zich onder meer tegen de corruptie en de politieke stilstand. Ze eisen dat er iets gedaan wordt aan de werkloosheid, vooral bij jongeren, en vragen de oprichting van functionele openbare diensten. Het protest in Irak is spontaan ontstaan, voornamelijk via oproepen op sociaalnetwerksites. Geen enkele partij of politieke of religieuze leider ligt aan de basis, wat ongezien is in Irak. De regering van Adel Abdel Mahdi, die eind deze maand één jaar aan de macht is, heeft de protesten tot dusver hardhandig aangepakt. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de regering en de demonstranten intussen opgeroepen tot een dialoog. Hij vraagt alle betrokkenen om 'uiterste terughoudendheid' aan de dag te leggen.