De Saudische autoriteiten spraken twee dagen na het drama over 769 doden. Sindsdien hebben ze dat cijfer niet meer aangepast. Maar de gegevens die de afzonderlijke overheden, nationale bedevaartscommissies en reisagentschappen verspreiden, tonen aan dat het werkelijke dodental al bijna drie keer zo hoog ligt.

Het maakt van de ramp de dodelijkste in de moderne geschiedenis van de hadj. Uit de cijfers blijkt dat de meeste slachtoffers afkomstig waren uit Iran (464), Mali (282) en Nigeria (199). Het gedrang deed zich voor tijdens het ritueel van de symbolische steniging van de duivel in Mina, in de buurt van Mekka.

Het dodencijfer zal wellicht nog verder oplopen want nog heel wat pelgrims zijn vermist.

Het vorig record voor overlijdens bij een stampede tijdens de bedevaart dateert uit 1990 toten 1.426 pelgrims het leven lieten.

(Belga/RR)

De Saudische autoriteiten spraken twee dagen na het drama over 769 doden. Sindsdien hebben ze dat cijfer niet meer aangepast. Maar de gegevens die de afzonderlijke overheden, nationale bedevaartscommissies en reisagentschappen verspreiden, tonen aan dat het werkelijke dodental al bijna drie keer zo hoog ligt. Het maakt van de ramp de dodelijkste in de moderne geschiedenis van de hadj. Uit de cijfers blijkt dat de meeste slachtoffers afkomstig waren uit Iran (464), Mali (282) en Nigeria (199). Het gedrang deed zich voor tijdens het ritueel van de symbolische steniging van de duivel in Mina, in de buurt van Mekka. Het dodencijfer zal wellicht nog verder oplopen want nog heel wat pelgrims zijn vermist.Het vorig record voor overlijdens bij een stampede tijdens de bedevaart dateert uit 1990 toten 1.426 pelgrims het leven lieten.(Belga/RR)