Doden en gewonden bij schietpartij Buffalo: FBI gaat uit van ‘racistisch gemotiveerd haatmisdrijf’

Politie bij de supermarkt in Buffalo waar de schietpartij plaatsvond.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een verklaring de ‘gruwelijke’ schietpartij bij een supermarkt in de Amerikaanse stad Buffalo, in de staat New York, veroordeeld. Een 18-jarige witte man schoot daar zaterdag tien mensen dood en verwondde drie anderen. De schutter wordt aangeklaagd voor een racistisch gemotiveerde haatmisdaad. Elf van de dertien slachtoffers waren zwarte Amerikanen.

Hoewel er volgens Biden nog veel onduidelijk is over de beweegredenen van de dader, laat hij weten haatmisdrijven ‘weerzinwekkend’ te vinden. ‘Elke daad van binnenlands terrorisme, inclusief een daad gepleegd in naam van een weerzinwekkende blanke nationalistische ideologie, is in tegenspraak met alles waar we in Amerika voor staan. Haat mag geen veilige haven hebben. We moeten alles doen wat in onze macht ligt om een einde te maken aan door haat aangewakkerd binnenlands terrorisme.’

Aangeklaagd voor moord

Enkele uren na de schietpartij, is de vermoedelijke schutter aangeklaagd voor moord. Video’s en foto’s tonen de 18-jarige terwijl hij voor rechter Craig Hannah in het gerechtsgebouw van Buffalo zit. Hij pleitte onschuldig. Op de vraag van rechter Hannah of hij de aanklacht begreep, antwoordde hij: ‘Ik begrijp mijn aanklacht’, aldus de krant The Buffalo News. Naar verluidt werd hem geen borgtocht toegekend. Als de 18-jarige wordt veroordeeld, riskeert hij levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating, schrijft de krant.

Opgepakte man na de schietpartij in een supermarkt in Buffalo. Copyright: Reuters.

Grendon droeg een camera en heeft zijn daad live uitgezonden op internet. Op sociale media circuleren berichten dat hij voorafgaand aan zijn daad een manifest heeft gepubliceerd waarin hij zichzelf een racist en een antisemiet noemt.

Burgemeester Byron Brown van Buffalo zei dat de jongeman niet uit Buffalo kwam.

De supermarkt ligt ten noorden van de stad in een gebied waar vooral zwarte Amerikanen wonen. Buffalo is, met 280.000 inwoners, de tweede stad van de staat New York en ligt slechts op enkele kilometer van Niagara Falls.

‘Al eens onderzocht’

Grendon werd al eens door de politie onderzocht vanwege een gewelddadige bedreiging die hij had gemaakt. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News.

Hij maakte de bewuste bedreiging toen hij nog een minderjarige scholier was, zei een politiewoordvoerder. Gendron kreeg destijds in het ziekenhuis een evaluatie van zijn geestelijke gezondheid en werd vervolgens vrijgelaten. Hij werd niet beschuldigd van een misdrijf. De politie zei nooit inlichtingen te hebben ontvangen van de FBI of de staat New York over Gendron. De gouverneur van New York, Kathy Hochul, zei zondag dat een onderzoek naar het bloedbad in Buffalo nodig is. Dat onderzoek moet zich vooral richten op hoe Gendron de aanval kon uitvoeren terwijl bij de autoriteiten bekend was dat hij een bedreiging vormde, zei ze tegen ABC News.

Bezoek Biden

De Amerikaanse president Joe Biden zal dinsdag een bezoek brengen aan de stad Buffalo. Biden zal er samen met de lokale gemeenschap rouwen, zegt het Witte Huis zondagavond.

Partner Content