Noord-Korea heeft dinsdag honderden granaten afgevuurd op het Zuid-Koreaanse grenseiland Yeonpyeong, in de Gele Zee. Het Zuid-Koreaanse leger vuurde meteen terug en verkeert in de opperste staat van paraatheid. Twee Zuid-Koreaanse militairen kwamen om het leven. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bevestigd. Seoul beloofde al "wraak" te zullen nemen indien nodig. "Ons leger zal hard reageren op elke nieuwe provocatie", luidt het.

Maar Noord-Korea ontkent dat het als eerste schoot. "Ondanks onze herhaalde waarschuwingen heeft de Zuid-Koreaanse vijand militair geprovoceerd door met artillerie te vuren op ons maritiem grondgebied ter hoogte van Yeonpyeong", meldt het staatspersbureau KCNA.

"Het leger zet zonder twijfel zijn militaire aanvallen voort indien de vijand ons grondgebied dreigt binnen te vallen, al is het maar 0,001 millimeter".

Brand

Yeonpyeong ligt ten westen van het Koreaanse schiereiland, vlak bij de fel betwiste zeegrens (zie onder artikel). Tientallen huizen op het eiland zijn beschadigd door de granaten. Op televisiebeelden waren brandende gebouwen en opstijgende rookpluimen te zien.

Er raakten volgens Seoul ook zestien Zuid-Koreaanse soldaten en vier burgers gewond.

Volgens de BBC gaat het om een van de zwaarste incidenten tussen Noord- en Zuid-Korea sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1950-1953).

Bezorgdheid

Zowel de Amerikaanse regering als de Europese Unie heeft de Noord-Koreaanse aanval dinsdag scherp veroordeeld. Ook Rusland en China uitten hun bezorgdheid over de situatie op het Koreaanse schiereiland.

Het zware incident komt er op een moment van verhoogde spanningen over het Noord-Koreaanse atoomdossier. Pyongyang onthulde zaterdag een tot nu toe onbekende fabriek waar uranium verrijkt kan worden.

Grotere kaart weergeven

Betwiste grens

De zeegrens (Northern Limit Line) die na de oorlog in 1953 door de Verenigde Naties werd vastgelegd, wordt niet officieel door het communistische regime in Pyongyang erkend. De voorbije jaren kwam het al enkele keren tot zeegevechten tussen de aartsrivalen.

Noord-Korea heeft dinsdag honderden granaten afgevuurd op het Zuid-Koreaanse grenseiland Yeonpyeong, in de Gele Zee. Het Zuid-Koreaanse leger vuurde meteen terug en verkeert in de opperste staat van paraatheid. Twee Zuid-Koreaanse militairen kwamen om het leven. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bevestigd. Seoul beloofde al "wraak" te zullen nemen indien nodig. "Ons leger zal hard reageren op elke nieuwe provocatie", luidt het. Maar Noord-Korea ontkent dat het als eerste schoot. "Ondanks onze herhaalde waarschuwingen heeft de Zuid-Koreaanse vijand militair geprovoceerd door met artillerie te vuren op ons maritiem grondgebied ter hoogte van Yeonpyeong", meldt het staatspersbureau KCNA. "Het leger zet zonder twijfel zijn militaire aanvallen voort indien de vijand ons grondgebied dreigt binnen te vallen, al is het maar 0,001 millimeter". Brand Yeonpyeong ligt ten westen van het Koreaanse schiereiland, vlak bij de fel betwiste zeegrens (zie onder artikel). Tientallen huizen op het eiland zijn beschadigd door de granaten. Op televisiebeelden waren brandende gebouwen en opstijgende rookpluimen te zien. Er raakten volgens Seoul ook zestien Zuid-Koreaanse soldaten en vier burgers gewond. Volgens de BBC gaat het om een van de zwaarste incidenten tussen Noord- en Zuid-Korea sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1950-1953). Bezorgdheid Zowel de Amerikaanse regering als de Europese Unie heeft de Noord-Koreaanse aanval dinsdag scherp veroordeeld. Ook Rusland en China uitten hun bezorgdheid over de situatie op het Koreaanse schiereiland. Het zware incident komt er op een moment van verhoogde spanningen over het Noord-Koreaanse atoomdossier. Pyongyang onthulde zaterdag een tot nu toe onbekende fabriek waar uranium verrijkt kan worden.Grotere kaart weergeven