In de nacht van maandag op dinsdag zijn in het zuiden van Jemen bij gevechten tussen sjiitische rebellen en de milities die trouw zijn aan president Abd Rabbo Mansour Hadi, minstens achttien mensen om het leven gekomen. Dat hebben militaire bronnen en bronnen binnen de hulpdiensten gemeld.

In Aden, de tweede grootste stad van Jemen, zijn bij gevechten vier doden en acht gewonden gevallen bij de pro-Hadi strijders. Aan de kant van de rebellen vielen zes doden. Ten oosten van Aden, in de provincie Abyane, werden nog eens acht sjiitische militanten gedood bij een hinderlaag door stamleden.

Controle heroveren

De pro-regeringsmilities hebben in Aden de controle heroverd van de rebellen en de aanhangers van ex-president Ali Abdallah Saleh op verschillende wijken in Al-Moalla, in het centrum van de stad, aldus getuigen.

Schepen van de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die op 26 maart een offensief tegen de rebellen startte in Jemen, hebben afgelopen nacht bovendien verschillende posten van de rebellen in Aden gebombardeerd. In de provincie Lahj, ten noorden van Aden, werden dan weer nieuwe luchtaanvallen gevoerd tegen de luchtvaartbasis van Al-Anad, die in handen is van de rebellen.

Bij de gevechten in het zuiden van het land, zijn sinds zondag al minstens 159 mensen omgekomen, zo berekende AFP. In Aden alleen al vielen 63 doden.

Geen VN-mandaat

Jemen: graven voor slachtofffers van luchtaanval, Reuters
Jemen: graven voor slachtofffers van luchtaanval © Reuters

Riyad probeert met een resem soennitische Golf-bondgenoten en landen als Jordanië en Egypte de Houthi's te verslaan en is militair tussenbeide gekomen zonder hiervoor een VN-mandaat te hebben. Intussen blijft het onmogelijk om enige humanitaire hulp ter plaatse te krijgen.

De door de Houthi's afgezette president, Abd Rabbo Mansur Hadi, was onlangs naar Aden gevlucht om uit veiligheidsoverwegingen vervolgens onderdak te vinden in de Saoedische hoofdstad Riyad. Verscheidene landen blijven inmiddels hun landgenoten uit het straatarme burgeroorlogland te evacueren.

Zo erkenden De Verenigde Staten dat ze de Amerikanen die momenteel in Jemen zitten niet kunnen evacueren, omdat de luchthavens in het land gesloten zijn. Washington vraagt hen nu om het land per schip te verlaten en daarbij een beroep te doen op buitenlandse schepen. Hoeveel Amerikanen er nog in Jemen zitten, kon niet worden meegedeeld.

Riyad vindt niet dat het de internationale wet overtreedt. Het voert geen oorlog, maar een (militaire) "campagne" in Jemen om "de veiligheid in een buurland te verzekeren" en de legitieme autoriteit weer te installeren. (Belga/AVE)

In de nacht van maandag op dinsdag zijn in het zuiden van Jemen bij gevechten tussen sjiitische rebellen en de milities die trouw zijn aan president Abd Rabbo Mansour Hadi, minstens achttien mensen om het leven gekomen. Dat hebben militaire bronnen en bronnen binnen de hulpdiensten gemeld.In Aden, de tweede grootste stad van Jemen, zijn bij gevechten vier doden en acht gewonden gevallen bij de pro-Hadi strijders. Aan de kant van de rebellen vielen zes doden. Ten oosten van Aden, in de provincie Abyane, werden nog eens acht sjiitische militanten gedood bij een hinderlaag door stamleden. De pro-regeringsmilities hebben in Aden de controle heroverd van de rebellen en de aanhangers van ex-president Ali Abdallah Saleh op verschillende wijken in Al-Moalla, in het centrum van de stad, aldus getuigen. Schepen van de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die op 26 maart een offensief tegen de rebellen startte in Jemen, hebben afgelopen nacht bovendien verschillende posten van de rebellen in Aden gebombardeerd. In de provincie Lahj, ten noorden van Aden, werden dan weer nieuwe luchtaanvallen gevoerd tegen de luchtvaartbasis van Al-Anad, die in handen is van de rebellen.Bij de gevechten in het zuiden van het land, zijn sinds zondag al minstens 159 mensen omgekomen, zo berekende AFP. In Aden alleen al vielen 63 doden. Riyad probeert met een resem soennitische Golf-bondgenoten en landen als Jordanië en Egypte de Houthi's te verslaan en is militair tussenbeide gekomen zonder hiervoor een VN-mandaat te hebben. Intussen blijft het onmogelijk om enige humanitaire hulp ter plaatse te krijgen. De door de Houthi's afgezette president, Abd Rabbo Mansur Hadi, was onlangs naar Aden gevlucht om uit veiligheidsoverwegingen vervolgens onderdak te vinden in de Saoedische hoofdstad Riyad. Verscheidene landen blijven inmiddels hun landgenoten uit het straatarme burgeroorlogland te evacueren. Zo erkenden De Verenigde Staten dat ze de Amerikanen die momenteel in Jemen zitten niet kunnen evacueren, omdat de luchthavens in het land gesloten zijn. Washington vraagt hen nu om het land per schip te verlaten en daarbij een beroep te doen op buitenlandse schepen. Hoeveel Amerikanen er nog in Jemen zitten, kon niet worden meegedeeld.Riyad vindt niet dat het de internationale wet overtreedt. Het voert geen oorlog, maar een (militaire) "campagne" in Jemen om "de veiligheid in een buurland te verzekeren" en de legitieme autoriteit weer te installeren. (Belga/AVE)