De Britse krant The Guardian kreeg de checklist te zien. Het handgeschreven lijstje werd in de slaapkamer van een van de Londense tienermeisjes gevonden, die vermoedelijk naar Syrië trokken om zich bij Islamitische Staat (IS) te voegen.

Onlinegids

Op het lijstje - genoteerd op een pagina uit een agenda - is het handschrift van twee verschillende personen te ontwaren. Op het eerste gezicht lijkt het een planning voor een kamp. Maar de lijst, die lijkt overeen te stemmen met een onlinegids van IS voor potentiële rekruten, biedt een gedetailleerd overzicht van spullen die de meisjes nodig achtten voor hun reis naar de terreurbeweging.

Bij elk item staan telkens de initialen van een meisje: het is onduidelijk of het voor haar bestemd was, of dat zij de spullen moest aankopen, zo schrijft The Guardian. Daarnaast wordt ook steeds de kostprijs vermeld. Onder andere:

- Een scheerapparaat aan 50 pond

- Twee setjes ondergoed voor twee meisjes aan 12 pond

- Sokken aan 4 pond

- Een gsm aan 75 pond

- Vliegtickets (waarnaar in het Frans verwezen wordt) naar Turkije aan 1.000 pond

Make-up, visum en busreis

Voorts zegt de Britse krant dat er een beha , laarzen en make-up op het lijstje stonden. Onderaan het lijstje staan in een tweede handschrift praktische zaken voor de doortocht van Turkije naar Syrië. Het gaat over de kostprijs van visums, een busreis, een hotel voor een tot twee nachten, een taxi en wat extra cash. Alles goed voor een totaal van '2.190', waarschijnlijk Britse ponden.

De planning met prijsvermelding wijst er volgens The Guardian op, dat de meisjes zich ervan wilden verzekeren voldoende geld te hebben voor de reis. Hun families vertelden de krant niet te weten waar de tieners dat geld vandaan hadden gehaald.

'Jihadi-bruiden'

De vijftienjarige Shamima Begum en Amira Abase, en de zestienjarige Kadiza Sultana, die samen schoolliepen op de Bethnal Green Academy in East London, vertrokken op 17 februari van de luchthaven van Gatwick naar Turkije. Gelekte beelden van een bewakingscamera in Istanbul toonde later hoe het drietal er wel achttien uur lang in een busstation wachtte. Enkele dagen na aankomst in Turkije staken ze de grens over naar een Syrische regio in handen van IS.

Eerder vertrok een meisje van dezelfde school. De ouders van Begum, Abase en Sultana nemen het de politie nu kwalijk dat zij daar niet voldoende over werden ingelicht. Dat bericht The Guardian. De politie zou een brief over de situatie aan de meisjes hebben gegeven - die het in hun agenda's verstopten - in plaats van het rechtstreeks aan de ouders te richten. Gevreesd wordt dat de meisjes zich door IS-propaganda lieten verleiden tot een leven als 'jihadi-bruid'. (WB)

De Britse krant The Guardian kreeg de checklist te zien. Het handgeschreven lijstje werd in de slaapkamer van een van de Londense tienermeisjes gevonden, die vermoedelijk naar Syrië trokken om zich bij Islamitische Staat (IS) te voegen.Op het lijstje - genoteerd op een pagina uit een agenda - is het handschrift van twee verschillende personen te ontwaren. Op het eerste gezicht lijkt het een planning voor een kamp. Maar de lijst, die lijkt overeen te stemmen met een onlinegids van IS voor potentiële rekruten, biedt een gedetailleerd overzicht van spullen die de meisjes nodig achtten voor hun reis naar de terreurbeweging. Bij elk item staan telkens de initialen van een meisje: het is onduidelijk of het voor haar bestemd was, of dat zij de spullen moest aankopen, zo schrijft The Guardian. Daarnaast wordt ook steeds de kostprijs vermeld. Onder andere:Voorts zegt de Britse krant dat er een beha , laarzen en make-up op het lijstje stonden. Onderaan het lijstje staan in een tweede handschrift praktische zaken voor de doortocht van Turkije naar Syrië. Het gaat over de kostprijs van visums, een busreis, een hotel voor een tot twee nachten, een taxi en wat extra cash. Alles goed voor een totaal van '2.190', waarschijnlijk Britse ponden. De planning met prijsvermelding wijst er volgens The Guardian op, dat de meisjes zich ervan wilden verzekeren voldoende geld te hebben voor de reis. Hun families vertelden de krant niet te weten waar de tieners dat geld vandaan hadden gehaald.De vijftienjarige Shamima Begum en Amira Abase, en de zestienjarige Kadiza Sultana, die samen schoolliepen op de Bethnal Green Academy in East London, vertrokken op 17 februari van de luchthaven van Gatwick naar Turkije. Gelekte beelden van een bewakingscamera in Istanbul toonde later hoe het drietal er wel achttien uur lang in een busstation wachtte. Enkele dagen na aankomst in Turkije staken ze de grens over naar een Syrische regio in handen van IS.Eerder vertrok een meisje van dezelfde school. De ouders van Begum, Abase en Sultana nemen het de politie nu kwalijk dat zij daar niet voldoende over werden ingelicht. Dat bericht The Guardian. De politie zou een brief over de situatie aan de meisjes hebben gegeven - die het in hun agenda's verstopten - in plaats van het rechtstreeks aan de ouders te richten. Gevreesd wordt dat de meisjes zich door IS-propaganda lieten verleiden tot een leven als 'jihadi-bruid'. (WB)