De vader van Rob O'Neill heeft dat gezegd in een interview met de Britse krant The Daily Mail, voorafgaand aan een interview met de Amerikaanse zender Fox News.

O'Neill zegt zes schoten op Bin Laden te hebben gelost tijdens de overval op zijn huis in de Pakistaanse stad Abbottobad in mei 2011. Drie kogels kwamen in het voorhoofd van Bin Laden.

Leven in gevaar

De voormalige commando maakte zestien jaar deel uit van een speciale elite-eenheid van het Amerikaanse leger. Door zijn identiteit bekend te maken, breekt hij de code of silence en brengt hij zijn leven in gevaar.

De identiteit van O'Neill werd geheim gehouden onder meer om wraakacties te voorkomen. Waarom hij zijn identiteit toch onthult? O'Neill kreeg na het vertrek uit het leger geen vergoeding voor gezondheidszorg of een uitkering.

Op de vraag aan vader Tom O'Neill of hij niet bang is dat sympathisanten van IS wraak zullen nemen, antwoordt hij: 'Ik zal een groot doelwit op mijn voordeur verven. Ze mogen ons komen halen.'

Staatsgeheim

In zijn tijd als commando van een elite-eenheid heeft O'Neill tientallen onderscheidingen gekregen. Hij is naar eigen zeggen gefeliciteerd met het doodschieten van Bin Laden.

Het kan zijn dat er naar aanleiding van de onthulling van Rob O'Neill juridische stappen tegen hem zullen worden genomen. Informatie over de operatie wordt gezien als staatsgeheim. Desondanks steunt Tom O'Neill zijn zoon, door de manier waarop het leger hem behandelt. 'Wat moet je doen als je uit het leger komt na zo'n staat van dienst? Bij Walmart gaan werken?'

Rob O'Neill is niet de enige navy seal die betrokken was bij de operatie tegen Osama bin Laden en daarmee naar buiten is getreden. In 2012 schreef veteraan Matt Bissonnette, onder de naam Mark Owen het boek No Easy Day over de operatie.

Voor Bissonnette was de negatieve behandeling door het Amerikaanse leger nadat hij zijn vertrek bekendmaakte, ook aanleiding om naar buiten te treden. (Elsevier/SD)

De vader van Rob O'Neill heeft dat gezegd in een interview met de Britse krant The Daily Mail, voorafgaand aan een interview met de Amerikaanse zender Fox News.O'Neill zegt zes schoten op Bin Laden te hebben gelost tijdens de overval op zijn huis in de Pakistaanse stad Abbottobad in mei 2011. Drie kogels kwamen in het voorhoofd van Bin Laden.De voormalige commando maakte zestien jaar deel uit van een speciale elite-eenheid van het Amerikaanse leger. Door zijn identiteit bekend te maken, breekt hij de code of silence en brengt hij zijn leven in gevaar.De identiteit van O'Neill werd geheim gehouden onder meer om wraakacties te voorkomen. Waarom hij zijn identiteit toch onthult? O'Neill kreeg na het vertrek uit het leger geen vergoeding voor gezondheidszorg of een uitkering.Op de vraag aan vader Tom O'Neill of hij niet bang is dat sympathisanten van IS wraak zullen nemen, antwoordt hij: 'Ik zal een groot doelwit op mijn voordeur verven. Ze mogen ons komen halen.'In zijn tijd als commando van een elite-eenheid heeft O'Neill tientallen onderscheidingen gekregen. Hij is naar eigen zeggen gefeliciteerd met het doodschieten van Bin Laden.Het kan zijn dat er naar aanleiding van de onthulling van Rob O'Neill juridische stappen tegen hem zullen worden genomen. Informatie over de operatie wordt gezien als staatsgeheim. Desondanks steunt Tom O'Neill zijn zoon, door de manier waarop het leger hem behandelt. 'Wat moet je doen als je uit het leger komt na zo'n staat van dienst? Bij Walmart gaan werken?'Rob O'Neill is niet de enige navy seal die betrokken was bij de operatie tegen Osama bin Laden en daarmee naar buiten is getreden. In 2012 schreef veteraan Matt Bissonnette, onder de naam Mark Owen het boek No Easy Day over de operatie.Voor Bissonnette was de negatieve behandeling door het Amerikaanse leger nadat hij zijn vertrek bekendmaakte, ook aanleiding om naar buiten te treden. (Elsevier/SD)