Discriminatie tegen homo’s wijdverspreid in Europa

Seksuele minderheden hebben in Europa te kampen met wijdverspreide intolerantie en geweld. De helft van de holebi’s wordt gediscrimineerd of lastiggevallen.

Dat meldt het Europese Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) vrijdag. Het agentschap ondervroeg meer dan 93.000 lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, van wie 47 procent aangaf dat ze in de voorbije 12 maanden gediscrimineerd of lastiggevallen werden omwille van hun geaardheid.

Nederland is het land met het laagste discriminatiecijfer (30 procent), terwijl in Kroatië, Roemenië en Litouwen meer dan 60 procent van de ondervraagden aangeeft zich benadeeld te voelen op gebied van onderwijs, werk of gezondheidszorg.

Fysiek aangevallen

“De resultaten van het FRA-onderzoek tonen aan dat deze mensen dagelijks geconfronteerd worden met angst, isolatie en discriminatie in Europa”, aldus Morten Kjaerum, directeur van het in Wenen gevestigde agentschap, dat de resultaten van de studie bekendmaakte op de internationale dag tegen homofobie en transfobie.

Een kwart van de ondervraagden gaf aan fysiek aangevallen of bedreigd te zijn in de voorbije vijf jaar. Bijna 60 procent zei ervan overtuigd te zijn dat het meest recente incident gebeurde omwille van hun seksuele geaardheid. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content