Directeur-generaal BBC stapt op na omstreden pedofilie-reportage

© Reuters

De Britse omroep BBC schort alle onderzoeksjournalistieke reportages van Newsnight op nadat een Britse politicus ten onrechte van pedofilie werd beschuldigd.

George Entwistle, de directeur-generaal van de Britse openbare omroep BBC, heeft ontslag genomen naar aanleiding van de omstreden Newsnight-uitzending over kindermisbruik.

“Gezien het feit dat de directeur-generaal eveneens de hoofdredacteur is en de eindverantwoordelijkheid draagt voor alle inhoud, en gezien de onaanvaardbare journalistieke normen in de reportage die op 2 november door Newsnight werd uitgezonden, heb ik besloten dat ontslag nemen het meest eervolle is om te doen”, luidde het in een verklaring die de grote baas van de Britse omroep gaf voor het New Broadcasting House.

‘Reportage had nooit uitgezonden mogen worden’

Eerder had Entwistle al verklaard dat die omstreden reportage van Newsnight nooit uitgezonden had mogen worden. Daarin wordt Alistair McAlpine, een gewezen vooraanstaand lid van de Conservative Party, onterecht beschuldigd van kindermisbruik.

Entwistle stond nog maar sinds 17 september aan het hoofd van de Britse openbare omroep. Tim Davie, momenteel nog audio- en muziekdirecteur van BBC, wordt nu waarnemend directeur-generaal.

Onderzoeksreportages Newsnight stopgezet

Eerder al had de BBC alle onderzoeken van Newsnight stopgezet. De reportage van het actualiteitenprogramma Newsnight op de BBC, waarin een gewezen topfiguur van de Conservative Party onterecht met pedofilie in verband werd gebracht, had volgens directeur-generaal George Entwistle niet uitgezonden mogen worden. Dat zei hij voor er sprake was van zijn ontslag.

“We mochten nooit een reportage uitbrengen die zo fundamenteel fout was. Wat hier gebeurde, is totaal onaanvaardbaar. In mijn ogen mocht de reportage niet verschijnen”, sprak Entwistle op BBC Radio 4. Hij vroeg de directeur van BBC Schotland, Ken MacQuarrie, om na te gaan wat er in het onderzoek van Newsnight was foutgelopen.

Entwistle zei dat de reportage door advocaten opgevolgd werd. “De vraag is, in weerwil van dit alles, waarom het fout liep”, klonk het. Op de vraag of hij als hoofdredacteur geen weet had van de reportage, zei hij dat “niet ieder journalistiek stuk dat binnen de BBC gemaakt wordt, naar de hoofdredacteur wordt verwezen”.

Onvoorwaardelijke verontschuldigingen
De Britse openbare omroep bood zijn “onvoorwaardelijke verontschuldigingen” aan voor de reportage van 2 november. Daarin werd Alistair McAlpine, een gewezen vooraanstaand lid van de Conservative Party, ervan beschuldigd in de jaren zeventig meermaals een oud-bewoner van een jongerentehuis in het noorden van Wales te hebben misbruikt. De naam van de politicus werd in de uitzending niet vermeld, maar circuleerde al snel op de sociale media.

Alistair McAlpine ontkende publiekelijk alle beschuldigingen en ook slachtoffer Steve Messham erkende dat hij verkeerdelijk de politicus van seksueel misbruik had beschuldigd. Volgens hem was er sprake van een “naamsverwisseling”. “De heer Messham heeft verklaard dat hij de verkeerde dader heeft aangeduid van het misbruik waarvan hij het slachtoffer werd, en hij heeft zijn verontschuldigingen aangeboden”, luidt het in een mededeling van BBC. “Ook wij bieden onze onvoorwaardelijke verontschuldigingen aan voor het uitzenden van deze reportage.”

De BBC schortte ook alle co-producties op met het Bureau of Investigative Journalism, waarmee werd samengewerkt voor de omstreden reportage. (Belga/SD/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content