Directeur Dokters van de Wereld: ‘Misbruik loert altijd om de hoek’

Pierre Verbeeren © .
Simon Demeulemeester

‘Het gebrek aan respect voor de rechtsstaat blijkt soms besmettelijk.’ Directeur Pierre Verbeeren van Dokters van de Wereld juicht het integriteitscharter voor de ngo-sector toe.

Wat staat er in het integriteitscharter van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), dat op 15 juli ondertekend moet zijn?

De Belgische ontwikkelingssamenwerking en de ngo’s moeten een ethische code opstellen, een meldpunt misbruik oprichten en opleidingen over integriteit organiseren. Het is verstandig van minister De Croo om zich te beperken tot praktische ingrepen en geen grote morele principes op te leggen. Dat werkt beter.

Uit een audit van De Croo over Belgische Oxfamorganisaties bleek dat ze al goed werk leveren rond integriteit. Waarom dan nog dit charter?

In onze sector zijn zelfevaluatie en zelfkritiek heel belangrijk, want misbruik loert altijd om de hoek. Op het terrein hebben we altijd een dominante positie: we verdienen meer dan de lokale bevolking, we rijden in grote auto’s rond, enzovoorts. Bovendien evolueert de mentaliteit voortdurend. Neem het schandaal bij het Britse Oxfam: vijftien jaar geleden had dat veel minder heisa veroorzaakt.

Het is verstandig van De Croo om geen grote morele principes op te leggen

Moet Dokters van de Wereld vaak een beroep doen op haar ethische code?

Enige tijd geleden hebben we een internationale medewerker aan een van onze projecten in een Afrikaans land aangeklaagd wegens diefstal. Hij was daarover zeer verbaasd, wat nogmaals wijst op die dominante positie: ontwikkelingshelpers, expats en diplomaten wanen zich soms verheven boven de lokale justitie.

Waaraan ligt dat?

In de landen waar wij actief zijn, functioneert de rechtsstaat vaak niet. Het gebrek aan respect voor justitie blijkt soms besmettelijk. Maar Dokters van de Wereld respecteert altijd de plaatselijke justitie. Als wij het al niet doen, wie dan wel?

De Croo kreeg ook kritiek om zijn besparingen in de ontwikkelingssector. Hoe evalueert u hem?

Over die besparingen kun je discussiëren, net als over De Croos economisch uitgangspunt: voor hem zijn bedrijven de belangrijkste aanjagers van ontwikkelingssamenwerking. Hij pakt ook graag uit met digitale en technologische blingbling. Maar goed, je kunt ook moeilijk zeggen dat de ontwikkelingssamenwerking van de afgelopen veertig jaar een succesverhaal is. Dus vind ik het logisch dat hij het roer omgooit. En het voordeel aan Alexander De Croo is dat hij de dialoog aangaat. Dat is een zeldzaamheid in deze regering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content