Diplomatenoorlog gaat voort: Rusland zet één Belgische diplomaat het land uit

04/04/18 om 11:54 - Bijgewerkt om 15:36

Eerder had ons land zelf al één Russische diplomaat het land uitgezet nadat de Britten verklaarden dat Rusland zo goed als zeker verantwoordelijk was voor de moordpoging op de ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter.

Diplomatenoorlog gaat voort: Rusland zet één Belgische diplomaat het land uit

Charles Michel en Vladimir Poetin © Belga

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft beslist om een Belgische diplomatieke medewerker terug te sturen naar België. Eerder had ons land zelf al één Russische diplomaat het land uitgezet toen de Britten verklaarden dat Rusland zo goed als zeker verantwoordelijk was voor de moordpoging op de ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter. Zij werden vorige maand bewusteloos aangetroffen op een bankje in Salisbury, nadat ze vergiftigd waren met een zenuwgif.

Het Britse onderzoek wees vrijwel meteen in de richting van Rusland, waarna een diplomatiek steekspel zich ontvouwde. Meer dan twintig Russische diplomaten werden uit Londen terug naar hun thuisland gestuurd, en al snel volgden tientallen andere landen met gelijkaardige maatregelen. Ons land aarzelde aanvankelijk, om de diplomatieke relaties met Rusland niet onder druk te zetten, maar besliste uiteindelijk om één Russische medewerker de wacht aan te zeggen.

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat Rusland propertionele maatregelen zou nemen tegen de landen die diplomaten uitzetten. Daarom moet nu ook een persoon Moskou verlaten. De Belgische ambassadeur in Moskou werd vanmorgen naar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gesommeerd, zo wordt bevestigd op het kabinet van premier Charles Michel. Hij kreeg te horen dat een persoon terug naar België moet, maar het zou niet gaan om de ambassadeur zelf.

Rusland heeft tot nog toe alle betrokkenheid bij het voorval ontkend, en beschuldigde de Britten zelf van nalatigheid in het beschermen van Russische burgers in het land. Gisteren raakte nog bekend dat een Brits militair labo de oorsprong van het zenuwgif niet had kunnen bepalen. Wel werd vastgesteld dat het om het gif Novitsjok ging, en dat het enkel 'met extreem gesofisticeerde methodes' gemaakt kon worden, waar 'alleen een staat' over beschikt.

Onze partners