Dimitri Bontinck stelt ouders van Syriëgangers teleur

Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen, laat zijn zoons paspoort zien. © BELGA

Als vader van een teruggekeerde Syriëstrijder biedt Dimitri Bontinck zich met zijn ‘Syrisch team’ aan als reisgids in jihadland om ouders van Syriëgangers uit gans Europa te helpen. Maar de ex-militair maakt zijn beloften niet waar, klinkt het.

Ouders van Syriëgangers uit heel Europa zoeken steun bij de Belg Dimitri Bontinck, die zijn zoon Jejoen (19) uit Syrië heeft teruggehaald. Maar de ex-militair maakt zijn beloften niet waar, schrijft de Nederlandse Volkskrant.

Bontinck biedt zich met zijn ‘Syrisch team’ aan als reisgids in jihadland. Van de ouders die hulp zoeken, vraagt hij 5.000 euro vooraf, vertelt de Maastrichtse Monique van wie de 18-jarige dochter naar Syrië is vertrokken. Toen Monique het geld niet bijeen kon krijgen, moedigde Bontinck haar aan een benefiet te organiseren.

Ondertussen zeggen diverse bronnen dat Bontinck behalve zijn zoon geen nog enkele jongere uit Syrië heeft teruggehaald. De Nederlandse terrorismedeskundige Edwin Bakker noemt de kans op een succesmissie minimaal. “Als vader van een mislukte buitenlandse strijder wordt hij gewantrouwd. Het is vrijwel onmogelijk dat hij iets in IS-gebied voor elkaar kan krijgen.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content