Dat zegt de voorzitter van de Eurogroep, de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan het persbureau Reuters. "Als een bank in een risicosituatie terechtkomt, moet onze eerste vraag zijn 'wat gaat de bank hier zelf aan doen?' Pas als de bank niet zelf kan herkapitaliseren, gaan wij praten met aandeel- en obligatiehouders.'"

De aandeelhouders moeten dan een bijdrage leveren aan herkapitalisatie, vindt Dijsselbloem. Als het nodig is, moeten ook de onverzekerde spaarders meebetalen.

Nadenken over risico's

Door het plan voor Cyprus als voorbeeld te stellen, worden financiële instituties gedwongen om na te denken over de risico's die ze nemen, zegt Dijsselbloem. "Banken en investeerden moeten zich realiseren dat de risico's die ze nemen directe consequenties hebben."

De eurogroepvoorzitter wil niet meer dat banken die in de problemen zitten zomaar met belastinggeld gered worden. "Banken moeten in staat zijn zichzelf te redden, of in elk geval te herstructureren of herkapitaliseren."

In Ierland, Spanje en Nederland werden de banken gered door de overheid. Toen de staat vervolgens in de problemen kwam, zoals in Ierland en Spanje, sprong Europa bij. (Elsevier/Claartje Vogel/TV)

Dat zegt de voorzitter van de Eurogroep, de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan het persbureau Reuters. "Als een bank in een risicosituatie terechtkomt, moet onze eerste vraag zijn 'wat gaat de bank hier zelf aan doen?' Pas als de bank niet zelf kan herkapitaliseren, gaan wij praten met aandeel- en obligatiehouders.'" De aandeelhouders moeten dan een bijdrage leveren aan herkapitalisatie, vindt Dijsselbloem. Als het nodig is, moeten ook de onverzekerde spaarders meebetalen. Nadenken over risico's Door het plan voor Cyprus als voorbeeld te stellen, worden financiële instituties gedwongen om na te denken over de risico's die ze nemen, zegt Dijsselbloem. "Banken en investeerden moeten zich realiseren dat de risico's die ze nemen directe consequenties hebben." De eurogroepvoorzitter wil niet meer dat banken die in de problemen zitten zomaar met belastinggeld gered worden. "Banken moeten in staat zijn zichzelf te redden, of in elk geval te herstructureren of herkapitaliseren." In Ierland, Spanje en Nederland werden de banken gered door de overheid. Toen de staat vervolgens in de problemen kwam, zoals in Ierland en Spanje, sprong Europa bij. (Elsevier/Claartje Vogel/TV)