‘Dictatoriaal wanbeleid’ doet professor onderscheiding teruggeven aan Turkije

Recep Tayyip Erdogan © Belga Image

De Nederlandse professor Erik-Jan Zurcher professor geeft zijn onderscheiding terug aan de Turkse overheid.

De Nederlandse gerenommeerde professor Erik-Jan Zurcher geeft zijn hoge onderscheiding terug aan de Turkse overheid. Dat doet hij uit protest tegen ‘het dictatoriale wanbeleid van president Erdogan’, schrijft hij in een opiniestuk op de site van NRC Handelsblad. ‘Ik had het bij het verkeerde eind, Turkije kan geen deel uitmaken van Europa’, klinkt het.

Zurcher is als hoogleraar Turkse talen verbonden aan de universiteit van Leiden. In 2005 ontving hij de Medal of High Distinction van de toenmalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül vanwege zijn inspanning om Nederland en de Nederlandse politiek voor te lichten over Turkije. In dat jaar vonden namelijk gesprekken plaats over een mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Machtsmonopolie

Nu heeft hij besloten om die medaille terug te sturen. ‘Ik heb daar lang over getwijfeld’, schrijft hij. Zo’n demonstratief gebaar kan niet alleen mij schaden, maar ook de tientallen studenten en promovendi die ik in de loop der jaren heb begeleid en die naar Turkije zijn teruggekeerd. Mijn handtekening staat op hun diploma.’

Volgens Zurcher gebruikt Erdogan zijn ‘machtsmonopolie om islamitische normen en waarden steeds meer bepalend te laten zijn in de maatschappij.’

De hoogleraar geeft voorts toe dat hij de situatie verkeerd heeft ingeschat. ‘Turkije kan geen deel uitmaken van Europa. Dat zouden onze politieke leiders ook onomwonden moeten durven zeggen. Het is mooi geweest’, besluit Zurcher.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Antiterrorismewet

Afgelopen week nog beschuldigde de Turkse president Erdogan op zijn beurt de Europese landen die getroffen zijn door aanslagen. Zij zouden ‘de democratie en vrijheden opzij schuiven’. Brussel vraagt namelijk aan Ankara om de antiterrorismewet te versoepelen, in ruil voor een vrijstelling van de visumplicht.

‘Zij die ons bekritiseren, zijn gekomen tot het opzijzetten van de democratie en de vrijheden toen de bommen begonnen te ontploffen op hun grondgebied’, verklaarde Erdogan tijdens een toespraak in Malatya. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content