Mohammed Shatah, AFP
Mohammed Shatah © AFP

Shatah, een politicus van de oppositie en adviseur van voormalig premier Saad al-Hariri (een soenniet), was op weg naar een vergadering toen zijn konvooi het doelwit werd van een aanslag. Dat meldt persagentschap Reuters. Zijn wagen werd volledig vernield.

Lijken op straat

Het precieze dodental is nog onduidelijk, volgens de politie zijn er minstens vier doden en verscheidene gewonden gevallen. De Libanese televisie toonde beelden van lichamen die tussen de wrakstukken liggen en van een dikke zwarte rookpluim boven het zakencentrum van Beiroet, niet ver van het parlement en andere regeringsgebouwen.

Ook een restaurant en een koffiehuis in de buurt werden vernield en verschillende auto's stonden in brand. De politie heeft verschillende straten afgesloten.

Hotel Di Rupo

Het programma van premier Elio Di Rupo, die momenteel de Belgische blauwhelmen in Libanon bezoekt, blijft onveranderd, zo meldt de meegereisde journalist van Belga. 'We vernamen het nieuws van de aanslag op het ogenblik dat onze helikopter opsteeg om ons naar Tiri in het zuiden van Libanon te brengen, waar de premier de Belgische blauwhelmen zal bezoeken', aldus nog de Belga-reporter.

De aanslag gebeurde op enkele kilometers van het hotel waar de Belgische eerste minister had overnacht, maar de Belgen hadden het centrum van de stad al verlaten toen de autobom explodeerde.

Reuters
© Reuters

Sektarische spanningen

De aanslag houdt mogelijk verband met het conflict in Syrië, dat ook in buurland Libanon de sektarische spanningen doet oplopen. In Beiroet zijn sinds de zomer verscheidene aanslagen gepleegd, onder meer op bolwerken van de sjiitische militante groepering Hezbollah. Die heeft strijders naar Syrië gestuurd om er de troepen van president Bashar al-Assad bij te staan.

Vorige maand nog vielen 20 doden bij een aanslag voor de ambassade van Iran in Beirut. Iran steunt Hezbollah en het Syrische regime.

Shatah is een van de kopstukken van de coalitie tegen het regime in Syrië, een coalitie die geleid wordt door Saad Hariri, een soenniet. Hariri zelf verblijft momenteel in het buitenland.

De aanslag tegen Shatah gebeurde bovendien precies 20 dagen voor de start van het proces tegen de moordenaars van de vroegere Libanese premier Rafik Hariri, de vader van Saad. De aanslag op die politicus op 14 februari 2005 stortte het land opnieuw in een politieke chaos.

Lijken op straat Het precieze dodental is nog onduidelijk, volgens de politie zijn er minstens vier doden en verscheidene gewonden gevallen. De Libanese televisie toonde beelden van lichamen die tussen de wrakstukken liggen en van een dikke zwarte rookpluim boven het zakencentrum van Beiroet, niet ver van het parlement en andere regeringsgebouwen.Ook een restaurant en een koffiehuis in de buurt werden vernield en verschillende auto's stonden in brand. De politie heeft verschillende straten afgesloten.Hotel Di RupoHet programma van premier Elio Di Rupo, die momenteel de Belgische blauwhelmen in Libanon bezoekt, blijft onveranderd, zo meldt de meegereisde journalist van Belga. 'We vernamen het nieuws van de aanslag op het ogenblik dat onze helikopter opsteeg om ons naar Tiri in het zuiden van Libanon te brengen, waar de premier de Belgische blauwhelmen zal bezoeken', aldus nog de Belga-reporter. De aanslag gebeurde op enkele kilometers van het hotel waar de Belgische eerste minister had overnacht, maar de Belgen hadden het centrum van de stad al verlaten toen de autobom explodeerde.Sektarische spanningen De aanslag houdt mogelijk verband met het conflict in Syrië, dat ook in buurland Libanon de sektarische spanningen doet oplopen. In Beiroet zijn sinds de zomer verscheidene aanslagen gepleegd, onder meer op bolwerken van de sjiitische militante groepering Hezbollah. Die heeft strijders naar Syrië gestuurd om er de troepen van president Bashar al-Assad bij te staan.Vorige maand nog vielen 20 doden bij een aanslag voor de ambassade van Iran in Beirut. Iran steunt Hezbollah en het Syrische regime.Shatah is een van de kopstukken van de coalitie tegen het regime in Syrië, een coalitie die geleid wordt door Saad Hariri, een soenniet. Hariri zelf verblijft momenteel in het buitenland.De aanslag tegen Shatah gebeurde bovendien precies 20 dagen voor de start van het proces tegen de moordenaars van de vroegere Libanese premier Rafik Hariri, de vader van Saad. De aanslag op die politicus op 14 februari 2005 stortte het land opnieuw in een politieke chaos.