In de marge van de NAVO-top in Chicago heeft premier Elio Di Rupo de Amerikaanse president Barack Obama uitgenodigd voor een bezoek aan België. "Indien ik herverkozen wordt", luidde het antwoord volgens de eerste minister. Dat zou dan meteen het eerste bezoek van president Obama zijn aan ons land. Buitenlandminister Hillary Clinton was vorige maand wel nog in Brussel.

Defensiebudgetten

Tijdens de NAVO-top heeft Obama de Europese staats- en regeringsleiders in Chicago "zeer duidelijk bekritiseerd" over hun krimpende defensiebudgetten. "Voor Obama is het moment gekomen dat de landen van de EU zich beter organiseren en een bijkomende inspanning te leveren", zo liet premier Elio Di Rupo optekenen, in de marge van de grote NAVO-top in de VS.

De VS nemen binnen de NAVO nog steeds 77 procent van de financiële inspanningen voor hun rekening. "Maar ook de Amerikaanse begroting staat onder druk", kreeg ook defensieminister De Crem van zijn VS-collega Leon Panetta te horen.

Herinvesteren

"De VS kan en wil zijn investeringen in defensie niet op hetzelfde niveau blijven dragen. De premier en de minister van Buitenlandse Zaken weten dat we daar in de toekomst rekening mee zullen moeten houden", aldus De Crem. Hij haalde daarbij ook de suggestie van Panetta aan om de Belgische besparingen door een terugtrekking uit Afghanistan te herinvesteren in nieuwe technologische capaciteiten en andere buitenlandse operaties.

Meer algemeen mikt de NAVO op nauwere militaire samenwerking tussen de bondgenoten om de budgettaire krapte het hoofd te bieden. Ruim twintig projecten in die zin kregen in Chicago groen licht. België toonde daarbij zijn interesse om mee te stappen in een gezamenlijke aankoop van robots om bermbommen te ontmantelen en in de collectieve ontwikkeling van militaire simulatiesoftware, bevestigde De Crem.

Tot slot heeft de defensieminister de militaire luchthaven van Melsbroek nog aangeboden als uitvalsbasis voor de nieuwe vliegtuigen die in EU-verband gekocht zullen worden om in de lucht te kunnen bijtanken. Erg concreet is dat project echter nog niet, en bovendien heeft ook Frankrijk al een standplaats aangeboden. (Belga/EE)

In de marge van de NAVO-top in Chicago heeft premier Elio Di Rupo de Amerikaanse president Barack Obama uitgenodigd voor een bezoek aan België. "Indien ik herverkozen wordt", luidde het antwoord volgens de eerste minister. Dat zou dan meteen het eerste bezoek van president Obama zijn aan ons land. Buitenlandminister Hillary Clinton was vorige maand wel nog in Brussel. Defensiebudgetten Tijdens de NAVO-top heeft Obama de Europese staats- en regeringsleiders in Chicago "zeer duidelijk bekritiseerd" over hun krimpende defensiebudgetten. "Voor Obama is het moment gekomen dat de landen van de EU zich beter organiseren en een bijkomende inspanning te leveren", zo liet premier Elio Di Rupo optekenen, in de marge van de grote NAVO-top in de VS. De VS nemen binnen de NAVO nog steeds 77 procent van de financiële inspanningen voor hun rekening. "Maar ook de Amerikaanse begroting staat onder druk", kreeg ook defensieminister De Crem van zijn VS-collega Leon Panetta te horen. Herinvesteren "De VS kan en wil zijn investeringen in defensie niet op hetzelfde niveau blijven dragen. De premier en de minister van Buitenlandse Zaken weten dat we daar in de toekomst rekening mee zullen moeten houden", aldus De Crem. Hij haalde daarbij ook de suggestie van Panetta aan om de Belgische besparingen door een terugtrekking uit Afghanistan te herinvesteren in nieuwe technologische capaciteiten en andere buitenlandse operaties. Meer algemeen mikt de NAVO op nauwere militaire samenwerking tussen de bondgenoten om de budgettaire krapte het hoofd te bieden. Ruim twintig projecten in die zin kregen in Chicago groen licht. België toonde daarbij zijn interesse om mee te stappen in een gezamenlijke aankoop van robots om bermbommen te ontmantelen en in de collectieve ontwikkeling van militaire simulatiesoftware, bevestigde De Crem. Tot slot heeft de defensieminister de militaire luchthaven van Melsbroek nog aangeboden als uitvalsbasis voor de nieuwe vliegtuigen die in EU-verband gekocht zullen worden om in de lucht te kunnen bijtanken. Erg concreet is dat project echter nog niet, en bovendien heeft ook Frankrijk al een standplaats aangeboden. (Belga/EE)