Premier Elio Di Rupo toonde zich zeer tevreden met de uitkomst van de tweedaagse Europese top in Brussel. "Dit was een top met een erg positief resultaat", besloot hij met veel nadruk op het afgesproken groeipact van 120 miljard euro. "Al sinds mijn eerste top pleit ik voor groei en jobcreatie. Het is essentieel dat Europa de mensen weer perspectief biedt."

GroeimaatregelenDe roep om extra groeimaatregelen klonk de voorbije maanden steeds luider in Europa. Zeker uit linkse hoek kreeg de EU het verwijt te zeer te focussen op besparingen en strikte begrotingsdiscipline. Dat is belangrijk om de eurocrisis te overwinnen, erkende Di Rupo, maar niet voldoende. Ook het aanzwengelen van de groei is noodzakelijk.

Het afgesproken groeipact stemt de Belgische premier dan ook tevreden. "Het is essentieel dat Europa de mensen weer perspectief geeft", klonk het. "We kunnen niet aanvaarden dat miljoenen mensen hun levensstandaard zien afnemen en dat miljoenen jongeren werkloos blijven."

Concreet zal zo'n 120 miljard euro in de Europese economie gepompt worden via projectobligaties, verschoven geld uit de structuurfondsen en extra geld voor de Europese Investeringsbank. Het kapitaal van die laatste gaat met 10 miljard omhoog, waarvoor België zo'n 450 miljoen op tafel legt. "Maar dat heeft geen impact op onze begroting, enkel op de schuld", verzekerde Di Rupo.

Di Rupo: 'Top heeft vertrouwen in euro versterkt'

Minstens zo belangrijk zijn echter de maatregelen die de zeventien eurolanden troffen, onder meer om de zware spanning op de financiële markten te verlichten voor landen in moeilijkheden als Italië en Spanje. Voor de premier staat nu al vast dat deze top "het vertrouwen in de euro versterkt" heeft. (Belga/INM)

Premier Elio Di Rupo toonde zich zeer tevreden met de uitkomst van de tweedaagse Europese top in Brussel. "Dit was een top met een erg positief resultaat", besloot hij met veel nadruk op het afgesproken groeipact van 120 miljard euro. "Al sinds mijn eerste top pleit ik voor groei en jobcreatie. Het is essentieel dat Europa de mensen weer perspectief biedt." GroeimaatregelenDe roep om extra groeimaatregelen klonk de voorbije maanden steeds luider in Europa. Zeker uit linkse hoek kreeg de EU het verwijt te zeer te focussen op besparingen en strikte begrotingsdiscipline. Dat is belangrijk om de eurocrisis te overwinnen, erkende Di Rupo, maar niet voldoende. Ook het aanzwengelen van de groei is noodzakelijk. Het afgesproken groeipact stemt de Belgische premier dan ook tevreden. "Het is essentieel dat Europa de mensen weer perspectief geeft", klonk het. "We kunnen niet aanvaarden dat miljoenen mensen hun levensstandaard zien afnemen en dat miljoenen jongeren werkloos blijven." Concreet zal zo'n 120 miljard euro in de Europese economie gepompt worden via projectobligaties, verschoven geld uit de structuurfondsen en extra geld voor de Europese Investeringsbank. Het kapitaal van die laatste gaat met 10 miljard omhoog, waarvoor België zo'n 450 miljoen op tafel legt. "Maar dat heeft geen impact op onze begroting, enkel op de schuld", verzekerde Di Rupo. Di Rupo: 'Top heeft vertrouwen in euro versterkt' Minstens zo belangrijk zijn echter de maatregelen die de zeventien eurolanden troffen, onder meer om de zware spanning op de financiële markten te verlichten voor landen in moeilijkheden als Italië en Spanje. Voor de premier staat nu al vast dat deze top "het vertrouwen in de euro versterkt" heeft. (Belga/INM)