Het onvermogen van de mensheid om zich aan te passen aan de klimaatverandering en de mislukking om de gevolgen ervan terug te dringen, is het risico met de grootste potentiële impact in 2016. Dat blijkt uit het Global Risks Report 2016 van het World Economic Forum (WEF). Voor deze editie van het jaarlijkse onderzoek lieten 750 risico-experten hun licht schijnen over de impact en de waarschijnlijkheid van 29 wereldwijde risico's voor de komende 10 jaar.

5 risico's met grootste impact

Daaruit blijkt dat het onvermogen om ons aan te passen aan de klimaatverandering en de mislukking om de gevolgen ervan terug te dringen, het risico is met de grootste potentiële impact in 2016.

Sinds de publicatie van het allereerste rapport in 2006 is het de eerste keer dat een milieurisico de ranglijst aanvoert. De mogelijke schade van de klimaatverandering wordt zelfs hoger ingeschat dan die van massavernietigingswapens (2de), watertekort (3de), grootschalige onvrijwillige migratie (4de), en grote schommelingen van de energieprijzen (5de).

Waarschijnlijke risico's

Als er gekeken wordt naar de "waarschijnlijkheid", dan is grootschalige onvrijwillige migratie het risico nummer 1 voor 2016. Extreme weersomstandigheden, het onvermogen om de gevolgen van de klimaatverandering in te perken, internationale conflicten met regionale gevolgen en grote natuurrampen vervolledigen de top 5.

Inzicht in de onderlinge verbondenheid van risico's kan bewindslui volgens het WEF niet alleen helpen te bepalen welke acties prioritair aandacht verdienen, maar ook nuttig zijn voor het opstellen van adequate noodplannen. "Wij weten dat de klimaatverandering andere risico's, zoals migratie en veiligheid, kan verergeren", zegt aldus Margareta Drzeniek-Hanouz van het WEF. (Belga/TE)

Het onvermogen van de mensheid om zich aan te passen aan de klimaatverandering en de mislukking om de gevolgen ervan terug te dringen, is het risico met de grootste potentiële impact in 2016. Dat blijkt uit het Global Risks Report 2016 van het World Economic Forum (WEF). Voor deze editie van het jaarlijkse onderzoek lieten 750 risico-experten hun licht schijnen over de impact en de waarschijnlijkheid van 29 wereldwijde risico's voor de komende 10 jaar. Daaruit blijkt dat het onvermogen om ons aan te passen aan de klimaatverandering en de mislukking om de gevolgen ervan terug te dringen, het risico is met de grootste potentiële impact in 2016. Sinds de publicatie van het allereerste rapport in 2006 is het de eerste keer dat een milieurisico de ranglijst aanvoert. De mogelijke schade van de klimaatverandering wordt zelfs hoger ingeschat dan die van massavernietigingswapens (2de), watertekort (3de), grootschalige onvrijwillige migratie (4de), en grote schommelingen van de energieprijzen (5de). Als er gekeken wordt naar de "waarschijnlijkheid", dan is grootschalige onvrijwillige migratie het risico nummer 1 voor 2016. Extreme weersomstandigheden, het onvermogen om de gevolgen van de klimaatverandering in te perken, internationale conflicten met regionale gevolgen en grote natuurrampen vervolledigen de top 5. Inzicht in de onderlinge verbondenheid van risico's kan bewindslui volgens het WEF niet alleen helpen te bepalen welke acties prioritair aandacht verdienen, maar ook nuttig zijn voor het opstellen van adequate noodplannen. "Wij weten dat de klimaatverandering andere risico's, zoals migratie en veiligheid, kan verergeren", zegt aldus Margareta Drzeniek-Hanouz van het WEF. (Belga/TE)