Deze maatregelen neemt Spanje om de grondwettelijke orde in Catalonië te herstellen

© REUTERS

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zaterdagmorgen vroeg de bevoegdheden van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont overgenomen. Ook worden de Catalaanse ambassades en enkele overheidsinstellingen gesloten. De ontslagen volgen elkaar ondertussen op.

Via een publicatie in het Spaanse staatsblad zijn ook de andere leden van de naar onafhankelijkheid strevende regering in Barcelona afgezet. De publicatie maakt de afzetting van de Spaanse regering meteen ook rechtsgeldig.

De Spaanse Senaat heeft vrijdag met het goedkeuren van het lanceren van het voordien nooit ingezette artikel 155 van de grondwet de weg vrij gemaakt. Dat moet de Catalaanse executieve afzetten en voor nieuwe verkiezingen op 21 december.

‘De Voorzitter van de Regering van de Natie neemt de rol van en de bevoegheden corresponderend met die van de Voorzitter van de Generalitat van Catalonië, voorzien door het Autonoom Statuut, over’, zo staat te lezen.

In het Spaanse staatsblad meldt minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido ook dat hij het Catalaanse politiehoofd Josep Lluis Trapero wandelen stuurt. Er loopt reeds een onderzoek tegen hem naar gezagsondermijning.

De Spaanse Senaat heeft vrijdag met het goedkeuren van het lanceren van het voordien nooit ingezette artikel 155 van de grondwet de weg vrij gemaakt voor het afzetten van de Catalaanse executieve en voor nieuwe verkiezingen op 21 december.

De Spaanse vice-president en woorvoerder van de regering Soraya Sáenz de Santamaría neemt voorlopig de leiding over Catalonië over.

Alle Catalaanse ambassades in het buitenland, waaronder die in Brussel, zullen worden gesloten. De Catalaanse afgevaardigde in Madrid, Ferran Mascarell i Canalda, en de afgevaardigde voor de Europese Unie in Brussel, Amadeu Altafaj i Tardio, zijn beide aan de deur gezet.

Bovendien heft de Spaanse overheid enkele Catalaanse organisaties op. Zo wordt de onderzoekscommissie naar ‘de schending van de mensenrechten tijdens het referendum’ en de ‘nationale adviesraad voor de transitie’ opgedoekt.

Bovendien heeft de Spaanse regering nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Die zullen, zoals eerder voorzien, plaatsvinden op donderdag 21 december. De verkiezingscampagne starten op vijf december. Volgens de meest recente peilingen doen de huidige regeringspartijen het nog beter dan bij de vorige verkiezeingen, maar behalen ze nog geen steeds geen meerderheid. Momenteel krijgen de regeringspartijen steun van de anitkapitalische CUP, die verbeten strijdt voor een onadhankelijk Catalonië.

Carles Puigdemont heeft aangekondigd dat hij vandaag een toespraak zal geven in het Catalaanse parlement. Er wordt gespeculeerd dat hij de onafhankelijkheid zal verklaren en nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. Puigdemont heeft altijd gezegd dat hij zijn politiek mandaat na de onafhankelijkheid zou neerleggen. Deze middag zit hij samen met zijn ministers.

Partner Content