Deze landen haten hun regeringen het meest

Athene, Griekenland © Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

Deze 12 landen hebben de minst geliefde regeringen volgens een nieuw rapport van de Amerikaanse opiniepeiler Gallup.

Het pas verschenen rapport ‘Global States of Mind 2014’ van Gallup onderzocht hoe inwoners van verschillende landen tegenover hun regering aankijken. Het bedrijf deed daarvoor een beroep op een databank van opiniepeilingen uit 2013 in de betreffende landen.

12. Spanje

Positief over de regering: 20 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 89 %

Werkloosheidsgraad (2013): 26,1 %

Slechts 20 procent van de Spanjaarden stond vorig jaar volgens Gallup achter de regering. Samen met Portugal, Jamaica en Costa Rica is dat het negende laagste percentage ter wereld. Daarenboven steunde amper 27 procent van de Spaanse bevolking de Europese leiders. De onvrede van de Spanjaarden met de overheid heeft veel te maken met de overtuiging dat corruptie binnen het land wijdverspreid is. Ook de werkloosheidsgraad, een van de hoogste ter wereld, heeft wellicht het geloof in de Spaanse regering doen kelderen.

11. Portugal

Positief over de regering: 20 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 86 %

Werkloosheidsgraad (2013): 16,2 %

Portugal heeft de laatste jaren heel wat problemen gekend: werkloosheid, een hoge overheidsschuld en een daling van het Bruto Binnenlands Product. Portugal moest in 2011 een beroep doen op noodhulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en daarna moest de grootste bank van Portugal, Banco Espirito Santo, ook nog eens door de overheid gered worden na problemen bij het moederbedrijf Espirito Santo International.

10. Jamaica

Positief over de regering: 20 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 86 %

Werkloosheidsgraad (2013): 15,3 %

Financiële problemen en economische instabiliteit hebben bijgedragen aan de slechte waarderingscijfers in Jamaica. Bijna 60 procent van de Jamaicanen zegt dat ze de voorbije 12 maanden niet genoeg geld had om voedsel te kopen en meer dan 15 procent was werkloos. Het is niet alleen moeilijk om een job te vinden, maar Jamaica heeft daarnaast te kampen met een hoge inflatie. Zo zal de prijs van consumptiegoederen in 2014 met 9 procent gestegen zijn.

9. Costa Rica

Positief over de regering: 20 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 84 %

Werkloosheidsgraad (2013): 8,1 %

80 procent van de Costa Ricanen is niet tevreden met zijn regering. Nochtans is Costa Rica vergeleken met andere landen in Centraal-Amerika politiek stabiel en heeft het land een relatief stabiele economie. In 2012 bedroeg de levensverwachting van de inwoners nog bijna 80 jaar, een van de hoogste cijfers ter wereld. Costa Rica is dan weer wel een bekend transitland voor de Zuid-Amerikaanse cocaïne en corruptie is er een alledaags fenomeen.

8. Roemenië

Positief over de regering: 18 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 77 %

Werkloosheidsgraad (2013): 7,3 %

De Roemeense overheid moest in 2012 ontslag nemen na onpopulaire besparingsmaatregelen. Het land kreeg in 2009 immers miljarden noodhulp van de EU, IMF en de Wereldbank. Het waarderingscijfer van 18 procent voor de huidige regering voorspelt dan ook weinig goeds. Opmerkelijk: 50 procent van de Roemenen heeft dan weer een positief gevoel bij de Europese leiders. Dat is meer dan in de grote Europese landen.

7. Peru

Positief over de regering: 18 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 86 %

Werkloosheidsgraad (2013): 7,5 %

De Peruaanse overheid heeft de voorbije jaren heel wat moeite gedaan om de armoede in het land aan te pakken. Hoewel dat enigszins succesvol was, klaagt nog steeds 40 procent van de inwoners dat ze de voorbije 12 maanden niet genoeg geld had om eten te kopen.

6. Pakistan

Positief over de regering: 18 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 81 %

Werkloosheidsgraad (2013): 6,2 %

Corruptie in de publieke sector, een wederkerende militaire heerschappij en de zwakke autoriteit van de overheid in de grensgebieden. Het zijn factoren die bijdragen tot het lage percentage van 18 procent. Maar het grootste probleem met de Pakistaanse overheid is dat veel inwoners de moeite niet doen om hun belastingen te betalen.

5. Moldavië

Positief over de regering: 18 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 86 %

Werkloosheidsgraad (2013): 5,1 %

Al decennia worstelt de voormalige Sovjetrepubliek met civiele onrust en corruptie binnen de regering. 86 procent van de Moldaviërs gelooft dat corruptie wijdverspreid is binnen de overheid. De werkloosheidsgraad bedraagt dan weer amper 5,1 procent. Dat is beter dan in veel andere Europese landen.

4. Tsjechië

Positief over de regering: 15 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 87 %

Werkloosheidsgraad (2013): 7,0 %

Slechts 15 procent van de Tsjechen staat achter de regering en 87 procent gelooft dat corruptie een wijdverspreid fenomeen is onder ambtenaren. Het land werd in 2004 lid van de EU, maar veel Tsjechen kunnen ook de Europese leiders maar weinig smaken. Slechts 30 procent gaf de EU-leiding zijn steun.

3. Griekenland

Positief over de regering: 14 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 91 %

Werkloosheidsgraad (2013): 27,3 %

Griekenland had vorig jaar een schuld van 175 procent van het BBP, dat is de tweede hoogste ter wereld. De zware besparingsmaatregelen die Griekenland moest treffen, hebben in de kaart gespeeld van extreemlinks en extreemrechts, die het allebei goed deden in recente verkiezingen. Ook geen verrassing: slechts 23 procent van de Grieken heeft sympathie voor de leiders van de EU.

2. Bulgarije

Positief over de regering: 13 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 79 %

Werkloosheidsgraad (2013): 13,03 %

Sinds de val van het communisme in Oost-Europa in de jaren 90, worstelt Bulgarije met de transitie naar een markteconomie. De hervormingen waren voldoende om in 2007 toegelaten te worden tot de EU, maar de slechte levensomstandigheden en politieke onrust blijven het land teisteren. In 2013 was slechts 13 procent gelukkig met de regering.

1. Bosnië-Herzegovina

Positief over de regering: 8 %

Gelooft dat corruptie wijdverspreid is: 91 %

Werkloosheidsgraad (2013): 27,0 %

De regering van Bosnië-Herzegovina heeft de eer om de meest gehate regering ter wereld te zijn met slechts 8 procent van de inwoners die de regering steunt. 27 procent van de werkende bevolking heeft geen job en etnische spanningen blijven bijna 20 jaar na de oorlog de kop opsteken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content