De 33 mijnwerkers die in 2010, het jaar van de laatste Wereldbeker, 69 dagen vastzaten onder de grond in de mijn van San José bij Copiapó in de Chileense Atacama moedigen in een sensationele video het Chileense nationale voetbalteam aan in de aanloop naar het WK.

In het videoclipje, gesponsord door Banco de Chile, keren de wereldberoemde ondergrondse helden terug naar de Atacama, waar ze 69 dagen vast zaten toen hun mijn instortte. Dat is de langste periode in de geschiedenis dat eender wie het onder de grond heeft overleefd.

'Groep des Doods'

Chili werd voor het WK voetbal in Brazilië ingedeeld in Groep B, dat is een van de zogenaamde 'Groepen des Doods', met onder meer de huidige wereldkampioen Spanje, maar ook Nederland en Australië. Maar zoals mijnwerker Mario Sepúlveda in het filmpje zegt: 'We zijn niet bang van de Groep des Doods. We geven niet om de dood. Die hebben we al verslagen.'

In het filmpje verzamelen de mijnwerkers zand uit de woestijn in potten om naar het Chileense voetbalteam te sturen zodat ze het zand op het veld kunnen strooien voor elke match. U hoeft de taal niet te verstaan om de boodschap te begrijpen. (TE)

De 33 mijnwerkers die in 2010, het jaar van de laatste Wereldbeker, 69 dagen vastzaten onder de grond in de mijn van San José bij Copiapó in de Chileense Atacama moedigen in een sensationele video het Chileense nationale voetbalteam aan in de aanloop naar het WK.In het videoclipje, gesponsord door Banco de Chile, keren de wereldberoemde ondergrondse helden terug naar de Atacama, waar ze 69 dagen vast zaten toen hun mijn instortte. Dat is de langste periode in de geschiedenis dat eender wie het onder de grond heeft overleefd. Chili werd voor het WK voetbal in Brazilië ingedeeld in Groep B, dat is een van de zogenaamde 'Groepen des Doods', met onder meer de huidige wereldkampioen Spanje, maar ook Nederland en Australië. Maar zoals mijnwerker Mario Sepúlveda in het filmpje zegt: 'We zijn niet bang van de Groep des Doods. We geven niet om de dood. Die hebben we al verslagen.' In het filmpje verzamelen de mijnwerkers zand uit de woestijn in potten om naar het Chileense voetbalteam te sturen zodat ze het zand op het veld kunnen strooien voor elke match. U hoeft de taal niet te verstaan om de boodschap te begrijpen. (TE)